UF-företag Ecollecta tar hemSM-guld i hållbarhet

Jonatan, Stina och klasskamraten Mikaela omsatte sin vision om ökad återvinning av aluminium till verklighet med Ecollecta, ett UF-företag som utvecklade sig till ett framgångsrikt aktiebolag. Deras resa, från starten av Collect to Recycle UF under 2022/2023 till att vinna SM i Ung Företagsamhet på Stockholms UF-mässa, hyllades för att integrera ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter.

Ecollectas banbrytande koncept fokuserar på innovativa sorteringskärl för pant. Dessa kärl, utplacerade på offentliga platser runt om i landet med stöd från kommuner och bostadsbolag, använder en unik gummiventil för enkel insättning av aluminiumburkar och PET-flaskor. Genom en fjädrande lucka på kärlens framsida hämtas panten ut smidigt.

Jönköping, Nässjö och Habo kommun köpte in dessa kärl under UF-året och stödde därmed inte bara unga entreprenörer utan även en lösning för det växande problemet med över 3100 ton oåtervunna aluminiumburkar i Sverige det senaste året.

Ecollectas vision sträcker sig bortom ekonomisk framgång. Deras produkt syftar till att öka återvinningen av aluminium och engagera samhället. Genom att erbjuda en praktisk möjlighet för medborgare att bidra till miljön har Ecollecta skapat en plattform för ömsesidig hjälp och samarbete.

Sorteringskärlet har blivit en symbol för hållbarhet och medmänsklighet. Jonatan och Stina visar att en enkel idé kan växa till en ekologiskt hållbar verksamhet som inte bara vinner SM-guld utan också hjälper samhället att ta steg mot en mer hållbar framtid. Ecollectas vision är ett ansvarstagande samhälle där medmänniskan och planetens resurser står i fokus.

Läs mer på www.ecollecta.com


Metals & Minerals

Nytt viktigt innovationsprogram klart!

Vi är väldigt glada att kunna meddela att Svenskt Aluminium, tillsammans med Jernkontoret (svensk stålindustri), Gjuteriföreningen och Swemin, har beviljats medel för att etablera ett programkontor för Metals & Minerals inom Impact Innovation!

– Att tillsammans med övrig svensk metallindustri kunna arbeta mot gemensamma mål är otroligt viktigt för svensk aluminiumindustri och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft för våra svenska medlemsföretag, säger Lars-Inge Arwidson, vd Svenskt Aluminium.

– Vi ser verkligen fram emot att lansera ett program med aktörer från hela värdekedjan av metaller och mineral, från prospektering till materialanvändning och allt däremellan, säger Maria Swartling, programchef, Metals & Minerals.

Vi kan nu påbörja det viktiga arbetet med att mobilisera mot de ambitiösa omställningsmålen, genom vårt uppdrag: Att ”Säkerställa en hållbar och motståndskraftig metall- och mineralförsörjning för samhällsomställningen”. Uppdraget är att stödja Sveriges och Europas mål att ställa om Europa till en klimatneutral, resurseffektiv och miljövänlig ekonomi som är mindre beroende av importerade, ohållbart producerade eller osäkra råvarukällor senast 2050.

Vi vill tacka samordnaren Jernkontoret, finansiärerna Vinnova, Energimyndigheten och Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling, gruv- och stålföretagen som stöttar programkontoret, aktörerna bakom de 98 stödbreven samt alla som bidragit till ansökan med er höga kompetens, långa erfarenhet och fantastiska driv. Vi ser nu fram emot att fortsätta arbeta tillsammans och vara en del av Metals & Minerals.


Svag efterfrågan och höga lagernivåer fortsätter att pressa

De totala leveranserna av aluminiumfolie från europeiska verk sjönk med 20,1 % till 191 000 ton under Q3 2023 (2022: 239 000 ton). Den pågående geopolitiska krisen runt om i världen, tillsammans med fortsatt hög inflation och räntor, samt höga lager, påverkar den globala efterfrågan på en bred produktkategori som använder folie. Både inhemska och utländska marknader påverkades. Siffrorna för året hittills visar nu en nedgång i leveranserna till 636 000 ton. Detta är en minskning med 12,9 % jämfört med föregående år, enligt den senaste datan från European Aluminium Foil Association (EAFA).

Tunnare tjocklekar, främst använda för flexibel förpackning och hushållsfolier, fortsatte att minska med tvåsiffriga procentsatser, med en total nedgång på 22 %. Detta speglar en minskning på nästan 19 % till europeiska marknader och en kraftig minskning i exporten med cirka 40 %, även om exportvolymerna är mycket lägre än de inhemska. Årets siffror för dessa tjocklekar visar en nedgång på nästan 15 %. Huvudorsakerna till dessa siffror är den fortsatt svaga och försiktiga efterfrågan från konsumenter för förpackningsapplikationer. Stora lager på konverteringsnivå kvarstår på grund av överdrivna beställningar till följd av störningar i leveranskedjan efter pandemin.

För tjockare tjocklekar, använda för halvstyva behållare, tekniska eller andra tillämpningar, är bilden inte annorlunda. Efterfrågan från Europa minskade med 16 % under de senaste tre månaderna. Leveranserna utomlands minskade med nästan 20 % jämfört med samma period 2022.


Hur aluminium skyddar vår mat och mediciner

Enligt Världshälsoorganisationen WHO går 30 % av maten i utvecklingsländer förlorad på grund av brist på förpackningar. Förpackningar minskar avfallet med tio gånger mer än de genererar. Om innehållet skadas på grund av otillräcklig förpackning, uppstår tio gånger mer avfall jämfört med rätt förpackningstillverkning.

Olika livscykelanalyser visar att aluminiumförpackningar och hushållsfolie bidrar med mindre än 10 % av miljöpåverkan under en produkts livscykel, inklusive produktion, beredning och konsumtion.

En studie av kaffeförsörjningskedjan visar att endast 10 % av den totala energiförbrukningen mellan produktion och användning av kaffe kan tillskrivas förpackningar, jämfört med 50 % för kaffeproduktion, 35 % för beredning och hantering och 5 % för andra delar av kedjan.

I mjukostens försörjningskedja utgör aluminiumfoliens energiförbrukning, även om metallen inte återvinns efter användning, mindre än 10 %.

Således sparar rätt matförpackning mer resurser än vad som behövs för att producera dem. Lätta förpackningar minskar bränsleförbrukning, transportutsläpp och förenklar hantering i detaljhandeln. Ett exempel är aluminiumdryckesburken, som möjliggör transport av dubbelt så mycket volym per lastbil jämfört med traditionella material. Det är en effektivare och miljövänligare transportmetod med fördelar som hyllpåverkan och produktskydd.

Läs mer på The Aluminium Story https://thealuminiumstory.com


Alutrade firade 40-årsjubileum

I år var det hela 40 år sedan som Alutrade AB grundades av Christer Björstad. Det hela började vid ett brunt skrivbord under en trappa i Vetlanda, 1983. Efter 16 år i aluminiumbranschen hade Christer en bild av vad han ville åstadkomma. Affärsidén var enkel men slagkraftig: att sälja det som inte fanns att få tag på i Sverige, det lite udda och svåra. Det gick vägen! Företagets småländska värderingar har också hela tiden genomsyrat företaget. Att bygga upp företaget utan lånade pengar och i stället spara ihop till investeringar var redan från början viktigt för Christer Björstad, och även om det gjort att företaget vuxit långsamt har det idag resulterat i att företaget står säkert även under perioder då marknaden är oförutsägbar.

Sedan företaget flyttade till nuvarande adress på norra industriområdet har affärsmodellen utvecklats till att bli en helhetsleverantör av aluminium. Idag kan företaget leverera allt från standardprofiler, lagerhållning och bearbetning av aluminiumprodukter och kan hjälpa sina kunder med att utveckla och ta fram skräddarsydda specialprofiler i aluminium.

– Det som är vår styrka är vår kunniga personal som verkligen kan aluminium och kan ta kunderna från en första idé hela vägen fram till färdig produkt, säger Mattias Söderqvist som sedan 2012 är vd för Alutrade. Vi har kundfokus och engagemang som två av våra värdeord och det är något som vi verkligen lever efter. Är man inte engagerad så passar man inte på Alutrade.

Företaget har under de senaste åren vuxit i snabb takt och har fått bygga ut sina lagerlokaler två gånger de senaste fem åren. Omsättningen har ökat från 175 miljoner kronor 2018 till 314 miljoner kronor 2022.

– Det är en fantastiskt rolig resa. Ibland tror man ju knappt att det är sant, men samtidigt är jag inte förvånad, säger Mattias Söderqvist. Vi har en stark teamkänsla och alla på företaget strävar efter att hela tiden bli bättre och bättre på det vi gör. Vår vision är att vi ska vara bäst på aluminium i Norden och det är någonting vi tar på allvar.


Aluminum Technology Forum: DrivingSustainability

Den 2 november 2023, Detroit, USA arrangerade The Aluminium Association en endagskonferens med fallstudier, paneldiskussioner och tekniskt innehåll som lyfter fram de senaste framstegen inom aluminiumkonstruktioner och processer.

Några av talarna var:

  • Alan Amici från Center for Automotive Research
  • Mark Mikolaiczik tidigare Ford Motor Company
  • Jianfeng Wang och Adam Hodges från General Motors
  • Chris Koffler från Sphera
  • Jamie Skovron och Alex Trinick från Atlas Copco
  • Ed Pleet från Shape Corp.
  • Sacheen Bekah från Kirchhoff Automotive


Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!