Aluminiumindustrin påverkas också av recessionen och lider särskilt av höga energikostnader och en svag ekonomi. År 2023 var dramatiska produktionsminskningar märkbara inom nästan alla områden av branschen, särskilt inom primärproduktionen.

Efter en minskning på över 30 procent året innan sjönk produktionen i tyska smältverk med ytterligare 45 procent till 189 000 ton. De producerade fortfarande ungefär en tredjedel (37 procent) av volymen före energikrisen. Företagen inom vidareförädling av halvfabrikat av aluminiumprodukter noterade också betydande minskningar på minus 9 procent. Vid 2,33 miljoner ton nådde produktionsvolymen sin lägsta nivå sedan finanskrisen. Tillverkare av extruderade produkter noterade en särskilt kraftig nedgång på 15 procent, och produktionen av valsade produkter sjönk också betydligt med 7 procent. Medan företagen kämpar med svåra förhållanden på sina platser står de också inför ökad konkurrens från importörer från tredjeländer med lägre miljö-, sociala och etiska normer.

Utsikterna för 2024 lovar ingen förbättring hittills, och medlemsföretagen i Aluminium Deutschland är oroade över det industriella läget. Ändå är aluminium som material och som industri en viktig drivkraft.

– Vi har upprepade gånger betonat att utan aluminium, utan motståndskraftiga leveranskedjor och mer strategisk oberoende från tredjeländer kommer inte Europas industriella omvandling att lyckas. Dessutom finns ett brådskande behov av att åter placera betydelsen av industrin som en drivkraft för sysselsättning och välstånd i centrum av politiska beslut. Det är inte goda nyheter om koldioxidutsläppen når sin lägsta nivå sedan 1950-talet år 2023. Detta är inte resultatet av en smart energipolitik, utan resultatet av en katastrofal ekonomisk politik, understryker Rob van Gils, president för Aluminium Deutschland.

Läs nyheten från Aluminium Deutschland på https://www.aluminiumdeutschland.de/2024/01/25/deutsche-aluminiumindustrie-mehr-vernunft-in-der-wirtschaftspolitik-notwendig/

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!