Hydro tar ett stort steg mot att förändra spelreglerna inom aluminiumproduktion genom att testa utsläppsfri plasmateknik vid sitt FoU-testcenter i Sunndal, med syfte att minska koldioxidutsläppen. Den energikrävande processen att smälta om aluminium till nya produkter blir nu möjlig att elektrifiera genom den innovativa plasmatekniken, som använder samma förnybara energi som driver Hydros primära smältverk.

Eivind Kallevik, vice vd för Hydro Aluminium Metal, uttrycker visionen:

– Vi siktar på att förändra spelet för aluminiumproduktion. Plasmatekniken är både högteknologisk och framtidsinriktad. Om vi lyckas med pilotprojektet på Sunndal kommer det inte bara påverka aluminiumindustrin, utan även andra svårbekämpade industrier över hela världen.

Målet är att smälta det första aluminiumet med nära nollutsläpp i Sunndal under det fjärde kvartalet 2025. Enova, som stöttar övergången till ett lågemissionsamhälle, har beviljat nästan 40 miljoner kronor i stöd till detta banbrytande projekt.

Läs mer om Hydro Sunndal på https://www.hydro.com/sv-SE/om-hydro/hydros-globala-anlaggningar/europe/norway/sunndal/

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!