De totala leveranserna av aluminiumfolie från europeiska verk sjönk med 20,1 % till 191 000 ton under Q3 2023 (2022: 239 000 ton). Den pågående geopolitiska krisen runt om i världen, tillsammans med fortsatt hög inflation och räntor, samt höga lager, påverkar den globala efterfrågan på en bred produktkategori som använder folie. Både inhemska och utländska marknader påverkades. Siffrorna för året hittills visar nu en nedgång i leveranserna till 636 000 ton. Detta är en minskning med 12,9 % jämfört med föregående år, enligt den senaste datan från European Aluminium Foil Association (EAFA).

Tunnare tjocklekar, främst använda för flexibel förpackning och hushållsfolier, fortsatte att minska med tvåsiffriga procentsatser, med en total nedgång på 22 %. Detta speglar en minskning på nästan 19 % till europeiska marknader och en kraftig minskning i exporten med cirka 40 %, även om exportvolymerna är mycket lägre än de inhemska. Årets siffror för dessa tjocklekar visar en nedgång på nästan 15 %. Huvudorsakerna till dessa siffror är den fortsatt svaga och försiktiga efterfrågan från konsumenter för förpackningsapplikationer. Stora lager på konverteringsnivå kvarstår på grund av överdrivna beställningar till följd av störningar i leveranskedjan efter pandemin.

För tjockare tjocklekar, använda för halvstyva behållare, tekniska eller andra tillämpningar, är bilden inte annorlunda. Efterfrågan från Europa minskade med 16 % under de senaste tre månaderna. Leveranserna utomlands minskade med nästan 20 % jämfört med samma period 2022.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!