Jonatan, Stina och klasskamraten Mikaela omsatte sin vision om ökad återvinning av aluminium till verklighet med Ecollecta, ett UF-företag som utvecklade sig till ett framgångsrikt aktiebolag. Deras resa, från starten av Collect to Recycle UF under 2022/2023 till att vinna SM i Ung Företagsamhet på Stockholms UF-mässa, hyllades för att integrera ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter.

Ecollectas banbrytande koncept fokuserar på innovativa sorteringskärl för pant. Dessa kärl, utplacerade på offentliga platser runt om i landet med stöd från kommuner och bostadsbolag, använder en unik gummiventil för enkel insättning av aluminiumburkar och PET-flaskor. Genom en fjädrande lucka på kärlens framsida hämtas panten ut smidigt.

Jönköping, Nässjö och Habo kommun köpte in dessa kärl under UF-året och stödde därmed inte bara unga entreprenörer utan även en lösning för det växande problemet med över 3100 ton oåtervunna aluminiumburkar i Sverige det senaste året.

Ecollectas vision sträcker sig bortom ekonomisk framgång. Deras produkt syftar till att öka återvinningen av aluminium och engagera samhället. Genom att erbjuda en praktisk möjlighet för medborgare att bidra till miljön har Ecollecta skapat en plattform för ömsesidig hjälp och samarbete.

Sorteringskärlet har blivit en symbol för hållbarhet och medmänsklighet. Jonatan och Stina visar att en enkel idé kan växa till en ekologiskt hållbar verksamhet som inte bara vinner SM-guld utan också hjälper samhället att ta steg mot en mer hållbar framtid. Ecollectas vision är ett ansvarstagande samhälle där medmänniskan och planetens resurser står i fokus.

Läs mer på www.ecollecta.com

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!