Genom åren har Alcoas aluminium använts i allt från flygplan till livsmedelsförpackningar till Ferraribilar, men nyligen användes metallen till ett av de första objekt som den ursprungligen användes till, för över 100 år sedan – en tekanna. New York-baserade industridesignern Joey Roths unika Sorapot-design använde Alcoa aluminium till te kannan på grund av dess fördelar gentemot andra material. Aluminiums lätta vikt och bättre tömningshastighet gav Roth frihet-en att designa exakt de former han hade i åtanke. Metallens förmåga att överföra värme utan att vattnet blir för varmt för känsliga teblad är också en fördel.

Tekannor var bland de första produkterna gjorda av Alcoa aluminium år 1895, då Arthur Vining Davis skapade detta köksredskap för att visa på ny användning av aluminium. När man visade upp tekannan för Griswold Company of Erie, blev de så imponerade att en order lades på 2 000 kannor. Trots att Davis förklarade att han bara ville sälja aluminium till Griswold, var Alcoa tvunget att gå in i tillverkningsindustrin för att bevisa att det fanns en marknad för metallen.

Medan Alcoas ursprungliga aluminiumpannor nu bara kan hittas i museer och antiksamlingar kommer Roths nya design att vara tillgänglig via hans hemsida.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!