Forskare vid ett ryskt universitet har utvecklat världens första flygplansmotor helt i aluminium.

Den ryska nyhetsbyrån TASS rapporterade i januari att ett genombrott hade skett vid Novosibirsk State Technical University i sydvästra Sibirien. Enligt det lokala utbildningsministeriet är denna konstruktion den första som utnyttjar aluminium i högt påkända komponenter.

”Världens första flygplansmotor helt i aluminium har utvecklats av konstruktörer på universitetet. Även delar exponerade för de högsta lasterna är gjorda av aluminium, såsom vevaxeln, cylindrarna och svänghjulet.”

Enligt forskarlaget ska ersättning av högt påkända ståldelar vara möjlig tack vare en genombrytande metod för mikroskopisk beläggning med skikt av aluminiumoxid på aluminiumdelarnas ytor, vilket ger en markant starkare komponent än innan.

Den framtagna helaluminiummotorn väger 200 kg, vilket ger en viktminskning på ca 50 kg. Dessutom ståtar motorn med en 10% effektökning med motsvarande bränslebesparingar på 15%, allt med standardbränsle.

Konstruerad för användning i en Yakovlev Yak-52 och som en ersättare för omoderna motorer vid träning av avancerad flygning, har prototypmotorn redan provats på plattformen med tillfredställ-ande resultat. Forskarna säger att nästa steg är ett livslängdsprov på motorn, vilket kommer att bestämma om den kommer att räcka för de teoretiskt förväntade 2 000 användningstimmarna.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!