KFK Mekan i Vetlanda växer så det knakar. Deras nuvarande lokaler har de växt ur, men under våren står nya lokaler redo bara ett stenkast bort, vilket gör det möjligt att fortsätta växa för företaget.

– Det känns jättebra. Vi kommer kunna skaffa fler maskiner och försörja våra kunder med ett ännu bredare sortiment. Vi har faktiskt redan nu beställt en ny maskin som kommer när vi flyttar in i de nya lokalerna, säger Mattias Johansson som är ägare och vd på KFK Mekan.

Företaget, som erbjuder arbete inom aluminium och stål, till exempel CNC-bearbetning, kapning, stansning och montering, ökade sin omsättning under 2017 med närmare 40 % jämfört med 2016, utan att göra några större förändringar i personalstyrka.

– Vi märker att våra kunder vill köpa mer av oss. De märker att vi är en väldigt bra leverantör som håller både kvalitetsmässigt och när det gäller leveranstider, berättar Mattias.

Beslutet att bygga nya lokaler har växt fram under en längre tid. Företaget har hyrt sina nuvarande lokaler sedan 2006 och under 2011 byggde de ut med ett nytt kallager på 300 kvadratmeter.

– Vi har märkt att vi inte får rum att växa mer, vi har växt ur lokalerna helt enkelt. Beslutet att flytta tog vi nog för ungefär 1,5 år sedan, men det slutgiltiga beslutet att flytta till nya lokaler gjorde vi efter sommaren 2017.

De nya lokalerna som KFK Mekan kommer att hyra byggs bara några hundra meter bort, men kommer bjuda på betydligt större utrymmen. De nuvarande 1 200 m2 byts mot 2 750 m2 produktionslokaler och ett kallager på 600 m2.

– Det är roligt att se att våra medlemmar växer, säger Lars-Inge Arwidson, vd på Svenskt Aluminium.

– Vi har mängder med små och medelstora företag som har aluminium som strategiskt material. De företagen är väldigt viktiga för framgången för hela svenska aluminiumindustrin, så det är alltid glädjande att se när de växer och gör satsningar, säger Lars-Inge.


De nya lokalerna byggs bara ett stenkast från KFK Mekans nuvarande lokaler.

Om planerna går som de ska så räknar KFK Mekan att kunna flytta in i sina nya lokaler under andra kvartalet. Och då är målet att fortsätta växa och bli ännu bättre.

– Vi satsar väldigt mycket för att kunna möta efterfrågan från marknaden. Och vi märker att det är många som väljer att lägga sina affärer hos oss för att de tycker att det är enkelt för dem. De vet att vi levererar i tid och med bra kvalitet, säger Mattias.

– Målet är att fortsätta växa. Vi har som mål att omsätta 25 miljoner kronor om vi blickar två år framåt efter vår flytt.

Det skulle nästan innebära en fördubbling av omsättningen för företaget, som 2017 omsatte 13 miljoner kronor.

Även om företaget fortsätter att växa, så kommer Mattias fortfarande att spendera en stor del av sin tid ute i produktionen.

– Det kommer jag nog aldrig att kunna släppa. Det är därför vi just nu är mitt i processen att hitta en säljansvarig till företaget. Jag vill fortfarande delta i försäljningen, men jag mäktar inte med det helt själv, utan jag trivs att vara på hemmaplan i produktionen också, säger Mattias Johansson.

FAKTA
Grundat: 2002
Antal anställda: 10
Omsättning 2017: 13 miljoner kronor
www.kfkmekan.se

TEXT: ROBIN NORLÉN

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!