Starten av aluminiumproduktionen vid det ryska Taishet-smältverket, ett projekt hos det sanktionsdrabbade Rusal, har skjutits upp till efter 2020, sade Rysslands ekonomiministerium i ett meddelande.

Rusal, som var målet för de amerikanska sanktionerna i april, planerade tidigare att bygga den första linjen i det sibiriska smältverket, med en årskapacitet på 430 000 ton, senast 2020.

”Byggandet av Taishetverket fortsätter. Men tidsramen för idrifttagning av produktionen av aluminium skjuts upp till 2020, säger ministeriet.

Rusal, världens näst största aluminiumproducent efter Kinas Hongqiao, avböjde dock att kommentera.

Det ryska kraftbolaget Rushydro, Rusals potentiella partner i Taishet-projektet, svarade inte heller på en förfrågan om kommentar. Rushydro sade tidigare att deras planer att gå med i projektet hade komplicerats av USA:s sanktioner.

USA införde sanktioner i april mot flera ryska affärsmän, bl.a Rusals delägare Oleg Deripaska och några av de företag som han kontrollerar, som ett svar på vad de kallade ”skadlig verksamhet” av Ryssland.

Rusal började arbeta med Taishet-projektet 2006. Projektet lades i malpåse 2009 på grund av dåliga aluminiumpriser, men dammades av förra året när priserna återhämtade sig. I april godkände Rushydros styrelse att gå med i projektet med totala investeringar på ca 1 miljard dollar.

Rusals andra sibiriska smältverk – Boguchansk – planerar att starta ny kapacitet efter utbyggnad 2019, tillade ekonomiministeriet. Rusal planerar att fördubbla Boguchansk kapacitet från nuvarande 150 000 årston.

Rusals Armenian foil-rolling plant, Armenal, har redan börjat skära ned på produktionen beroende på de amerikanska sanktionerna.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!