Medan US Navy är upptagen med att utveckla ett nytt skottsäkert material med namnet Spinel har redan Surmet Corporation kommersiellt tillverkat sin egen version, ALON®. Tekniskt känt som aluminiumoxynitrid, är Star Trek-fansen mer bekanta med termen ”genomskinligt aluminium” först använt av Scotty i 1986 års film, Star Trek IV: Resan hem. Medan ALON inte helt är vad Scotty minns (det är inte riktigt genomskinligt metalliskt aluminium, utan snarare en genomskinlig aluminiumbaserad keram), är det ändå ganska nära.

Utvecklat av Raytheon startade ALON som ett pulver som sedan formades och sintrades vid mycket hög värme. Hettan orsakar att pulvret smälter och kyls snabbt, vilket lämnar molekylerna löst ordnade, som om de fortfarande var i flytande form. Det är denna kristallina struktur som ger ALON sin styrka och repmotstånd jämförbart med rå safir. Polering av aluminiumoxynitriden stärker materialet och gör det dessutom extremt klart.

Aluminiumpansar jämfört med vanligt skottsäkert glas
Traditionellt skottsäkert glas består av flera skikt: polykarbonatsandwich mellan två skikt glas. På samma sätt består genomskinligt aluminiumpansar också av tre skikt: ett yttre skikt av aluminiumoxynitrid, ett mellanskikt av glas och ett undre skikt av polymerbaksida. Men likheterna stannar där.

Aluminiumpansar kan avleda liknande salvor från finkalibriga vapen som traditionellt skottsäkert glas kan, men det kommer fortfarande att bli tydligare genomskinligt även efter att ha beskjutits. Dessutom kan en 50-kaliber pansarbrytande kula gå in i nästan tre tum skottsäkert glas innan den stoppas. Aluminiumpansar kan stoppa den på halva sträckan och ändå ha halva vikten och tjockleken jämfört med vanligt genomskinligt pansar.
Dessutom kan genomskinligt aluminiumpansar tillverkas i nästan vilken form som helst och kan också motstå elementen mycket bättre än traditionellt skottsäkert glas, vilket kan nötas bort genom blåsande ökensand eller granatsplitter.

Trots aluminiumoxynitridens förmåga att producera ett överlägset genomskinligt aluminiumpansar har detta material inte använts i någon större utsträckning. Den största faktorn bakom detta är kostnaden. Genomskinligt aluminiumpansar kan vara tre till fem gånger dyrare att producera än traditionellt skottsäkert glas. Teoretiskt skulle det emellertid inte behöva bytas ut så ofta, vilket spar pengar på lång sikt. Vidare finns det ingen befintlig infrastruktur för att producera materialet i stora rutor som storleken på en fordons framruta. ALON används för närvarande i mindre applikationer, t.ex linserna i stridskameror eller fönstren över sensorerna i missilerna.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!