Tadeusz Kosciuszko-parken i Dublin, Ohio kommer under året att få ta emot en alumini­umstaty av konstnären Olga Ziemska, en konstnär från när­ligg­ande Cleveland, som hoppas att statyn ska kunna bidra till ett ökat kontaktutbyte i en värld som riskerar att bli mer och mer uppdel­ad.

”Vi fokuserar allt för mycket på vad som gör oss olika i stället för vad som förenar oss,” säger hon. ”Jag är en ivrig observatör av vad som förenar mig med andra. Jag tittar på allt universellt och det försöker jag betona i mitt arbete.”

Med denna vision i tankarna har Dublin Arts Council givit Ziemska 150 000 USD i ordersumma för en installation av två konstverk i nämnda park. Den första delen av installat­ionen kallas ”Feather Point,” och består av en 6,4 m hög aluminiumfjäder. Konstnären planerar att använda grenar från parken för att skulptera mönstret på de gamla och historiska träden som en gång växte på området.

Den andra delen, ”Universal Gathering,” planeras bli en gjuten trästubbe ca 1,5 m i diameter – som man kan sitta på och begrunda livet. Stubben placeras under en stor vit ek och täcks med en självlysande sten och en sandhög.

”Olgas arbete är en perfekt blandning av naturen, vår ursprungliga amerikanska kultur och en historia om en stor general från frihetskriget (Kosciuszko) som har anknytning till området, allt en del av Dublins struktur och historia,” säger Fred Hahn, fd direktör för parker och öppna platser i Dublin. ”Designen är skönt spektakulär. Konstverket blir bedövande.”

Konstnären ger också reflexer från sitt eget arv i statyn. Ziemska är första generat­ionens amerikan vars familj immigrerade till USA på 1970-talet. Polen är general Kosciuszkos hemland och Ziemska fick inspiration av en polsk vapensköld med en vit krönt örn.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!