Tyvärr slänger folk fortfarande sina värmeljus på de vanliga återvinningsstationerna, vilket skapar problem, extraarbete och höga kostnader som vi konsumenter får betala i slutänden. Dessutom, om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas på rätt sätt, skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma hela 8 500 hus.

Men var gör man då av med dem? Det är litet olika i olika kommuner. Generellt sätt kan man säga att bemannade och inhägnade återvinningscentraler ska ta emot värmeljus. Men dubbelkolla med din kommun.

Sedan var det det här med vekeshållaren som håller själva veken och sitter i botten. Veken är nämligen gjord av stål, till skillnad från koppen som är tillverkad av aluminium. På återvinningen sorteras stålet ut med magneter, och sitter då vekeshållaren kvar i koppen hamnar båda i stålsorteringen. Och eftersom stål smälter vid högre temperaturer än aluminium förbränns koppen och aluminiumet går till spillo utan återvinning.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!