Aluminiumprofiltillverkaren Constellium N.V. i Amsterdam har meddelat att de undertecknat ett långtidskontrakt med den schweiziska flygplanstillverkaren Pilatus Aircraft Ltd. Enligt kontraktet kommer Constellium att leverera flygplansplåt till Pilatus för att stötta den senares nya chefsjetprogram.

Även om några finansiella detaljer inte släpptes i meddelandet bekräfttade företaget att de skulle leverera Pilatus speciella aluminiumplåt från verket i Issoire i centrala Frankrike. Aluminiumplåten ska användas för att bygga Pilatus modell PC-24 Super Versatile Jets. Pilatus planerar bygga 80 plan i ett försök att etablera sig inom chefsjetsegmentet.

Ingrid Joerg, ordförande för Constelliums flyg- och transportverksamhet prisade det förlängda avtalet som ett exempel på bolagets förmåga att uppfylla de speciella aluminiumbehoven på en allt bredare flygmarknad.

”Kontraktet stärker ytterligare våra relationer med Pilatus. Det visar också Constelliums expertis på ledande lösningar för flygmarknaden, tack vare ett konstant fokus på FoU, har nära kontakt med våra kunder kunnat hållas.”

Med huvudkontor i schweiziska Stans, tillverkar Pilatus flygplan för olika nischmarknader, inklusive short takeoff and landing (STOL) plan och militära övningsplan. Bolaget grundades 1939 för att utföra underhåll och reparationer för det schweiziska flygvapnet. År 2016 hade företaget 1 905 anställda vid tre anläggningar, omfattande produktion i Stans, Adelaide i Australien och Colorado i USA.

Constellium
Constellium, baserat i Amsterdam grundades 1855 som Henri Merle et Compagnie och därefter omdöpt till Pechiney 1950. Pechiney köptes av Alcan 2003, vilket köptes av Rio Tinto 2007. År 2011 sålde Rio Tinto Alcan Engineered Products till Apollo Management (51%) och FSI (10%). Företaget tillverkar valsade och extruderade aluminiumprodukter av olika legeringar. Företaget tog in 4,7 miljarder Euro i intäkter 2016.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!