Det statsägda ryska vattenkraftföretaget RusHydro överväger ett partnerskap med ryska UC Rusal för uppförandet av ett nytt aluminiumsmältverk i södra Sibirien.

En återhämtning av aluminiummarknaden har förmått Rusal att återstarta smältverk i sitt Taishetprojekt, ett projekt som man ursprungligen lade åt sidan beroende på brist av lukrativa möjligheter inom den nedtryckta aluminiumsektorn.

Inom det nya avtalet kommer RusHydro att få möjligheter att sälja i dag tillgänglig elkraft, medan Rusals kapacitet återställs till nivån före krisen, dvs 4 Mton per år. Parterna tar ett 50/50 ägande i projektet.

”Vi ska diskutera detta i styrelsen. För övrigt tror jag att ett sådant beslut (att gå in i Taishetprojektet) är möjligt,” förklarar den ryska biträdande premiärministern ansvarig för utvecklingen i Fjärran Östern, Yuri Trutnev. ”Det är bra att starta ett aluminiumsmältverk i Taishet”, säger han.

Rusal förväntas godkänna finansieringen vid årets slut, av vilket det mesta kommer från ryska banker.

”Rushydro tar del i projektet så jag tror, att med ett sådant upplägg, finansieringen kommer att ordna sig,” förklarar Trutnev.

Taishetprojektet förväntas ge en årlig produktion på 430 000 ton, av vilket den mesta metallen kommer att exporteras till Kina.

”Kina har visat intresse av Northern Sea Route-projektet (en rutt mellan Atlanten och Stilla Havet norr om ryskt territorium, ibland kallad norra Suezkanalen). Om det blir av kommer kinesiska frakter att nå Europa snabbare och billigare,” säger Trutnev.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!