Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) har beslutat att ackreditera KmK Instrument även som kalibreringslaboratorium för hårdhet.

KmK Instrument AB är ackrediterad sedan år 2014 enligt den internationella standarden ISO/IEC 17025:2005. Ackrediteringen innebär att laboratoriet har bedömts inneha erforderlig teknisk kompetens inom de områden man är auktoriserad och tillämpar ett kvalitetsledningssystem som uppfyller ställda krav.

Det nya beslutet avser kalibrering av hårdhetprovare enligt specifika standarder för Brinell, Vickers och Rockwell och är en utökning av den tidigare ackrediteringen gällande kalibrering av tryck- och dragprovningsmaskiner för storheterna kraft och längd.

– Laboratoriets ackreditering är en kvalitetsstämpel för våra kunder att kalibrering utförs enligt specifika krav och standarder samt att vårt kvalitetssystem, metoder och kompetenser prövas kontinuerligt av Swedac, säger Kjell Jansson, Laboratoriechef på KmK Instrument.

– Kalibrering av hårdhet omfattar även verifiering av storheterna kraft, längd och tid. Vi investerar stort i att vara ett ackrediterat laboratorium och vi är säkra på att höjd kvalitet och utökad service kommer att gynna våra kunder och innebära en större marknadsnärvaro för KmK Instrument, fortsätter Per-Håkan Kalbhenn, Vice VD på KmK Instrument.

Kalibrering sker ambulerande hos kund, serviceavdelningen med fem tekniker blir validerade att utföra den ackrediterade kalibreringen i fält. Protokoll och bevis för redovisning av provningsresultat följer standarderna mycket noggrant och omfattar erforderliga parametrar och kalkyler beträffande mätosäkerhet med mera. Utförlig metodbeskrivning, inklusive mätområden och bästa mätförmåga, kan fås via bolaget på begäran.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!