Hydro öppnar ett nytt forskningslaboratorium för aluminium i Sverige. Det nya laboriatoriet ska testa nya typer av aluminiumlegeringar för strängpressning och tillämpningar i innovativa applikationer vilket kan hjälpa kunder att minska sitt koldioxidavtryck.

Extrusion Test Center är beläget intill Hydros utvecklingslaboratorium för produktapplikationer i Finspång och innehåller en ny extruderingspress för aluminium samt utrustning för gjutning av aluminiumgöt. Investeringen utökar och kompletterar Hydros globala resurser inom forskning och utveckling av produktapplikationer till den växande marknaden för hållbara aluminiumlösningar.

”Forskning och applikationsutveckling har alltid varit en av våra starka sidor som leverantör av innovativa aluminiumlösningar. Nu när hållbarhet är nyckelordet i vår bransch ökar vi takten i våra insatser för att möta marknadens behov,” säger Egil Hogna, Executive Vice President för Hydros affärsområde Extruded Solutions.

Snabbare utveckling av nya aluminiumlegeringar och prototyper

Testcentret kommer att vara en integrerad del av den globala Innovation & Technology (I&T) -enheten för Extruded Solutions vilket inkluderar utvecklingslaboratoriet för produktapplikationer i Finspång och ett automotive-fokuserat forsknings- och utvecklingslaboratorium i Troy, Michigan, USA. I&T har också korrosionslaboratorier för provning av aluminiumrör i Kina och USA.

Applikationslaboratoriet i Finspång utför robotsvetsning, hot metal gas forming (formblåsning), friction stir welding (friktionssvetsning), termisk provning och provning av komponenter som till exempel krocktest av konstruktioner till personbilar. Extrusion Test Center kommer att erbjuda tjänster som kompletterar verksamheten i applikationslaboratoriet, säger Ole Daaland, chef för I&T-enheten inom Hydro.

”Detta utökar vårt erbjudande och gör det möjligt för oss att utveckla legeringar och prototyper mycket snabbare och mer effektivt,” säger han.
Strängpressen, levererad av Prizma Engineering, gör att Hydro kan genomföra tester extremt snabbt och även testa extremt hårda aluminiumlegeringar, inklusive legeringar i 7000-serien. Smältugnen för gjutning kommer att förse labbet med en stor del av den metall som ska strängpressas.

Integrerad del av global forskning och utveckling

Testcentret ligger i en byggnad som tidigare använts av Hydros extruderingsanläggning i Finspång. Arbetet med att bygga och installera maskinerna avslutades i augusti.

Åtta medarbetare har utbildats till att även bedriva verksamheten i det nya forskningslabbet som inleder arbetet med forskningsprojekt senare i år.

Hydro Extruded Solutions sysselsätter mer än 1 000 ingenjörer i 40 länder runt om i världen. Verksamheten är världsledande för leveranser av profilbaserade aluminiumlösningar.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!