Hydro har tagit ett investeringsbeslut att uppgradera och starta om den andra produktionslinjen på Husnes. Med bägge produktionslinjerna i drift kommer Husnes att fördubbla produktionen av primäraluminium.

Omstarten av den stängda linjen kommer att ske med användning av ny teknologi, något som ger bättre effektivitet än då linjen stängde 2009. Linjen förväntas starta produktionen första halvåret 2020 och skapa 90 nya arbetsplatser på Husnes.

– Vi tror på fortsatt aluminiumproduktion i Norge och lägger därför till nya teknologikomponenter i denna omstart. Därmed bygger vi ett robust och framtidsinriktat verk på Husnes. För orten betyder detta ökad lönsamhet, lägre energiförbrukning och fler arbetsplatser, säger koncerndirektör och ledare för primärmetall i Hydro, Hilde Merete Aasheim.

Hydro Husnes producerar i dag ca 95 000 ton primäraluminium på årsbasis. Med omstarten kommer aluminiumverket att producera ca 190 000 ton aluminium per år.

– För att hålla nere driftskostnaderna för perioden från 2009 har vi använt utrustning och komponenter från den stängda linjen för drift och underhåll i den producerande linjen. Detta gör att vi måste uppgradera den stängda linjen innan vi startar, och tar också då in nya komponenter som kommer att bidra med bättre effektivitet och lägre energiförbrukning, säger Aasheim.

Förväntade investeringskostnader för uppgraderingen och omstarten är 1,3 miljarder NOK (2017). Det slutliga byggnadsbeslutet förväntas i Q3 2018.

Husnes har i dag 245 anställda, och blev ett helägt Hydroföretag 1 november 2014.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!