Det gigantiska ryska aluminiumföretaget Rusal har avslöjat att de har tagit hem ett kontrakt om aluminiumleveranser för ett projekt bestående av uppgradering av 300 av Moskvas spårvagnar.

Enligt Rusal kräver projektet ca 510 ton aluminium. Kontraktet, som är det största någonsin för spårvagnsköp för en enskild stad, representerar det första steget i ett nytt område för Rusal, vilket har stor potential för verklig tillväxt.

Spårvagnarna som ska utrustas med Rusals aluminium är Vitayaz-M modellen, vilken består av tre delar helt tillverkade av aluminium. Krasnoyarsk Aluminium Smelter (KrAZ) ska ta fram aluminium för Krasnoyarsk Metallurgical Plant, där det ska strängpressas till beställda former. Profilerna skeppas sedan till Krasnoyarsk Machinebuilding Components för bearbetning och montage.

Rusal antyder att de nya spårvagnarna sannolikt ska dyka upp på Moskvas gator under de kommande två åren. Flera är redan i tjänst och, under just den första månaden på jobbet, vittnar rutterna de betjänar om trafikökningar med upp till 70%. Dessutom blev spårvagnarna snabbt en populär rutt, vilken går till Moskvas centrala tågstation Belorusskiy.

Företrädare för Rusal anger att projektet visar företagets möjligheter och vilja att arbeta med företag världen över för användning av aluminium inom transport.

”Användningen av spårvagnar i aluminium är en händelse som kan stötta en expandering av aluminiumanvändningen i ryska stadstransporter. Detta projekt bekräftar ånyo den innovativa andan hos rysk ingenjörskonst liksom den belyser konkurrensförmågan hos ryska producenter. Trenden att använda aluminium inom transport är på uppåtgående globalt. Vi vill samarbeta med alla ingenjörsföretag inom transport, både i Ryssland och utomlands, som är intresserade av att använda aluminium.”

Dessutom menar företrädare för Krasnoyarsk Machinebuilding Components att deras företag arbetar med Rusal för att bättre lära känna aluminium för att kunna tillverka sådana komponenter åt transportföretag, vilka företaget hoppas få i en nära framtid.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!