De högklackade skorna av aluminiumskum från London-baserade Studio Swine är designade att se ut som ett stycke utomjordisk sten.

Influerad av ESA:s rymdlandare Philae har Studio Swines grundare Azusa Murakami och Alex Groves skapat sina högklackade ”Meteorite Shoes” som en del av ett projekt för teknologiföretaget Microsoft.

Designerna besökte Londons naturhistoriska museum för att forska om stenar som har fallit ner på jorden från rymden och deras form och textur.

Aluminiumskum återfinns vanligen i byggnad­er och lyxbilar som ljudisolator och valdes för att materialet bäst representerar meteorsten.

”När metallen är i sitt smälta tillstånd injekt­eras gasningsmedel i smältan, vilket skapar ett pimpstensliknande material fullt av tusentals oregelbundna hålceller,” säger designern. ”Detta är ett exempel på hur industrin och naturkrafterna sanverkar för att skapa ett vackert material.”

Vid tillverkningen av dessa silvriga skor användes 3D-skannrar för att ta fram 3D-filer på meteoritmaterialet. Filerna användes vid CNC-fräsning av skons yttre form och genom traditionell tillverkning färdigställdes sedan skorna. Det solida, lättviktiga skummet består av 90% luft.

Trots att skornas utsida är gjord av alum­iniumskum behöver man inte oroa dig, insidan är belagd med mjukt italienskt läder. Bubblor i skummet ger texturen i de yttre ytorna, medan insidan, liksom traditionella skor, är fodrade för att bekvämt passa foten.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!