Printade delar är mer kapabla, billigare totalt och tillgängligt mycket snabbare.

Efter flera veckor av utskrifter, inspektioner och komponenttester installerade det amerikanska flygvapnet nyligen 17 st 3D-printade delar av både polymer och metall på ett C-5 Galaxy transportplan på mindre än tre dagar. Komponenterna användes i olika delar av kabinens och besättningens våningssängsområden och ingår inbyggda paneler, läs- och nödljusskydd, fönsterfönster och paneler.

Handtag till slutna aluminiumbehållare omdesignades också för att dra nytta av 3D-printningen och för att bli mer ergonomiskt vänliga, lättare och kunna fungera trots mindre installationsändringar. De minskade också byggtiden och eliminerade det tvåtoniga, mångfärgade färgschemat som har använts sedan starten av flygplanet och fortsätter att driva ner kostnaden.

Med genomsnittliga utskriftstider på 24 till 48 timmar, plus målning hölls ett öga på den kritiska kostnaden och minskade cykeltider.

Använt polymermaterial ska se ”gunship gray” ut, så delar kan skrivas ut i den färg som krävs för inredningen. Detta eliminerar behovet av målning före installationen.

Många av de delar som ersattes med sina printade motsvarigheter var inte tillgängliga för köp eller hade långa framtagningstider. Så att använda 3D-printning kan bara ta ett par dagar att skriva ut delar i stället för veckor, månader eller till och med år som krävs för att förvärva delar genom traditionella åtgärder.

I den närmaste framtiden planerar flygvapnet att installera minst 20 fler polymer- och metallprintade komponenter på flygplanet. Vissa kommer att vara gjorda av titan och andra höghållfasta legeringar, som kör tekniken till nästa nivå.

När flygvapnets AM-bibliotek med delar fortsätter att växa, kommer kostnaden för tillverkning av AM att öka.

RSO uppskattar att framtida fältproduktion av bara dessa 17 delar ensamt kan spara tiotusentals dollar, samtidigt som delresultatet förbättras och fortsätter att förbättra flygplansberedskapen.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!