Enligt en rapport har fyra designer från Londons Royal College of Art gjort en serie terrakottafärgade koppar, skålar och tekannor av rödslamsrester från aluminiumproduktion.

Projektet, som kallas”From Wasteland to Living Room”, visar en begeistrad omvandling av rödslam till olika delar av funktionell keramik.

Rödslam är en biprodukt från raffineringen av bauxit till aluminiumoxid vid aluminiumframställning. Materialet består huvudsakligen av järnoxid, vilket ger den en livlig rostfärg.

De fyra designerna Guillermo Whittembury, Joris Olde-Rikkert, Kevin Rouff och Luis Paco Bockelmann dök ner i detta projekt främst för att de ville ändra uppfattningen hos vanligt folk om avfall.

”Att ta en kopp te från industriavfall kan tyckas konstigt,” säger Olde-Rikkert.”Men vi måste omvärdera stigmatiseringen kring begreppet avfall.”
”Vi vill överlämna materialet i era händer – för att ta bort det från bakom scenen av ödemarken till ditt vardagsrum,” tillade han.

Designerna skaffade fram rödslam från ett aluminiumoxidraffinaderi i södra Frankrike och genomförde hundratals test för att utveckla lergods, halvflytande lera, glasyrer och betonger. De arbetade också nära materialforskare och keramiker för att utforska materialets potential.
Rödslam användes också för att göra glasyren, vilket gav överraskande resultat varje gång på grund av överflöd av metalloxider i sammansättningen.

”Mest överraskande var dock en mängd olika godsfärger som erhölls genom inbränningstemperaturen, allt från en mjuk terrakotta röd, via lila och så småningom till svart”, sa designerna.

Detta projekt blev nominerat till förra årets Dezeen Awards. I år kommer det att granskas av en panel av högt renomerade domare, bl.a Winy Maas, Marc Newson och Imogen Heap.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!