Det montenegrinska aluminiumföretaget Uniprom har enligt uppgift öppnat en produktionsenhet av silumin(AlSi)legeringar värda 10 MEuro vid sitt lokala aluminiumsmältverk KAP i Podgorica. Nyheten meddelades efter att regeringen officiellt meddelat att enheten öppnades måndagen den 15 juli.

Vid denna nya enhet som kommer att ha dussintals anställda kommer Uniprom att producera aluminiumkisellegeringar i form av små göt, sade regeringen i ett uttalande.

”Den nya fabriken kommer att göra en produkt som går direkt till bil- eller flyg-giganternas tillverkningshallar. Varje ny produkt i Montenegro är ett steg mot nya jobb, sa premiärminister Dusko Markovic under öppningsceremonin.

I mars 2019 förklarade ägaren till Uniprom, Veselin Pejovic, att bolaget investerar ca 26 MEuro vid uppbyggnaden av en enhet för produktion av siluminlegeringar med en kapacitet på 30 000 ton per år och en enhet för produktion av aluminiumämnen med en årskapacitet på 70 000 ton.
KAP gick in i ett konkursförfaranden 2013 och såldes av Montenegros regering till Uniprom året därpå.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!