I samband med återstarten och invigningen av press 2 i Sjunnen, torsdag 1 september, offentliggjorde Hydro Extrusions sin satsning på ”Greener Sweden” – ett energiomställningsprojekt där Hydro kombinerar vattenkraft, solenergi, batterilagring (BESS; Battery Energy Storage Solutions), vindkraft och vätgasproduktion.

I fas 1 planeras en omfattande solpanelsinstallation (tak och markbaserad) färdigställas, BESS installationer på flera siter och ett stort energieffektiviseringsprojekt kommer genomföras tillsammans med intelligent kraftstyrning.

I fast två, 2025+, kommer lokal vätgasproduktion påbörjas, inklusive ”fuel switch” i omsmältverket i Sjunnen (ersätter gasol) samt lokal vindkraftsetablering inledas.

– Vårt mål med Greener Sweden är att helt eliminera CO2-utsläpp från vår tillverkning säger Jonas Bjuhr, VD Hydro Extrusions Sverige.

Hydro har två viktiga strategiska inriktningar: Stärka sin position inom låg CO2-aluminium och växla upp inom lokalproducerad förnyelsebar energi.

– Hydro ska fortsätta att leda vägen inom hållbar aluminiumproduktion och vara en positiv kraft på ett lokalt plan. Vi minskar hela tiden våra utsläpp och återvinner mer skrot, men det räcker inte. Nästa steg är att utvidga perspektivet med mer grön energi från närområdet. För att kunna motverka klimatkrisen och göra mer med mindre, så krävs flera olika insatser på bred front. När man säger ja till förnybara energikällor, så möjliggör man också industrins klimatomställning och säkrar arbetstillfällen, säger Jonas Bjuhr, VD Hydro Extrusions Sverige.

Hydro Jonas Bjuhr
Klimatfrågan handlar inte bara om att minska utsläppen så mycket som möjligt. Det handlar också om att öka konkurrenskraften för företagen och skapa nya möjligheter lokalt. Våra satsningar på omsmältning i Sjunnen är ett bra exempel på det. En snabbare och smartare omställning är något positivt som gynnar hela samhällen och näringslivet på de platser där vi verkar. Alla vinner på det, säger Jonas Bjuhr, VD på Hydro Extrusions Sverige.

Ett stort antal kunder, medarbetare och lokala politiker hade samlats på Hydros verksamhet i Sjunnen och där nyheten mottogs positivt.

– Det är superspännande att vara en del av en koncern som satsar och vill utveckla förnyelsebar lokal energi avslutar en nöjd Jonas Bjuhr.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!