I Mali har geologer funnit mark som kan innehålla 694 000 ton litium, vilket motsvarar 4,34% av den totala världsproduktionen.

Att det råder efterfrågan på litium råder det inget tvekan om. Snarare har det funnits en oro kring att det eftertraktade mineralet inte ska räcka till. Nu går det dock att andas ut en aning efter att man i Mali tror sig funnit mark som innehåller 694 000 ton litium.

Geologerna från australiensiska Biriman och brittiska Kodal Minerals tror att den västafrikanska andelen skulle kunna utgöra 4,34% av den totala världsproduktionen. Fyndigheten består av 48 Mton malm med hög andel litium – och nya fynd kan mycket väl komma.

– Fyndigheterna kan öka i och med att undersökningarna fortskrider. Biriman torde komma igång med sin produktion inom två år, säger Yaya Djire, chef för den geologiska avdelningen vid Malis gruvdepartement.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!