Vid Svenskt Aluminiums årsmöte och Aluminiumdagar på Öjaby Herrgård i Växjö tilldelades Stora Aluminiumpriset för 2018 Tor Zetterström och ”Konstruktörshandboken”.

Tor Zetterström, tidigare marknadschef på Sapa Profiler AB (idag Hydro Extrudes Solutions och idag glad pensionär) insåg redan sent 70-tal behovet av en manual eller handledning för konstruktörer som ville utveckla produkter med basen aluminiumprofiler. Tor tog initiativet till kompendiet ”Hur man lyckas med aluminiumprofiler – utan att egentligen anstränga sig” och utvecklades senare till den ”bibel” för konstruktörer där första upplagan kom 1980 och idag heter ”Konstruktörshandboken” (eller Design Manual).

Under åren har Konstuktörshandboken år för år uppdaterats och är idag dessutom översatt till 13 (tretton) olika språk och används idag av konstruktörer i tre världsdelar.

”Konstruktörshandboken har starkt bidragit till både ett ökat intresse, ökad kunskap och inte minst ökat användande av aluminium som konstruktionsmaterial” säger Lars-Inge Arwidson, VD för Svenskt Aluminium – och fortsätter – ”Den har betytt mycket, inte bara för Sapa/Hydro, utan för hela branschen varför Tor och Konstruktörshandboken är en mycket värdig mottagare av priset”

”Det känns lite som Nobelpriset” säger Tor Zetterström. ”Man belönas för något man de facto gjorde för 30 år sedan”. ”Det är fantastiskt roligt att få denna uppskattning för detta arbetet och att se hur den spridits och utvecklats genom åren”.

Stora Aluminiumpriset delas ut årligen till personer, företag eller organisationen som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till ett ökat användande och ökad kunskap om aluminium.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!