Företaget Coldwater Machine Company i USA ligger i det främsta ledet då det gäller punktsvetslösningar för lättmetaller och olika plåtmetallkombinationer.

Dess SPOTMeldTM Refill Friction Stir Spot Weld system möjliggör punktsvetsning av aluminium, magnesium, ickejärnmetaller och olika plåtmaterial. Denna teknologi använder roterande friktion för att hetta upp materialet tillsammans med tryck för att smida ihop delarna med användning av nötningsbeständiga verktyg för att foga två eller fler ytor. Värme genereras mellan verktyget och materialet, vilket skapar ett mjukt område. Tryck läggs sedan på, vilket resulterar i en svets i det fasta tillståndet.

Coldwater kan tillverka kundprototyper som förstudieprovning vid Solid State Joining Center eller kan bygga ett SPOTMeld system enligt specifikationer för direkt kundanvändning.

  • Fogar aluminium, magnesium, ickejärnmetaller och materialkombinationer
  • Flexibla plåttjocklekar i en operation
  • Svetsning utan hållfasthetsförluster
  • Hög energieffektivitet
  • Inga tillsatsmateria

Fogning av lättmetaller
Till 2025 kommer nästan 27% av bilarnas karosser och påhängsdetaljer att vara av aluminium, en 20% ökning mot dagens. RFSSW punktsvetsning är framtagen för att uppfylla marknadstrender genom effektiv fogning av lätta blandmaterial i karosspaneler.

Metallurgiskt laboratorium
Coldwaters lab är utrustat för att kunna erbjuda mikrostrukturell utvärdering och mekanisk provningsmöjligheter för svetshållfasthet och hårdhet. Denna kapacitet ger Coldwater möjligheten att förkorta utvecklingstiden för laser, fast lösning och bågsvetsningskunder.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!