En Kickstarter-finansierad elcykel har skrädd­arsytts för stadsturer där en snabbvikningsmekanism och ett fjärrlåsningssystem utgör tekniska finesser.

Elcykeln Gi FlyBike kräver bara ett mom­ent för att dela den i två delar och vika ihop den. Allt tar bara en sekund att utföra. Cykeln låses också automatiskt så snart som cyklisten kommer fem meter från den. Men cykeln kan också vikas upp på bara en sekund.

Med en vikt på bara 17 kg kan cykeln styr­as med hjälp av en smartfoneapp som låter användaren låsa eller låsa upp cykeln, och dela lösenord med vänner som vill låna den.
Appen kan också användas för att sätta på säkerhetsbelysningen, få tillgång till GPS och ladda telefonen med energi från pedaltrampandet.

Cykeln, som har skapats av entreprenör­erna Lucas Toledo och Eric Sevillia samt industridesignern Agustín Agustinoy, har konstruerats med stadscyklister i tankarna. Trion skapade cykeln efter att ha beskådat nationella transportstrejker i sitt hemland Argentina. De beslutade att uppdatera den traditionella cykeldesignen för pendlare som letade efter alternativa sätt att komma runt i staden snabbt.

Cykelramen är gjord av återvunnet aluminium och en batteridriven elmotor hjälper ”cyklisten” med tre justerbara nivåer.

Trion sökte 75 000 USD som stöd från Kickstarter, men fick 426 980 USD ­totalt 2015. Priset planeras till 1 990 USD (knappt 18 000 kr) vid förköp och 2 290 USD (20 500 kr) därefter.

Läs mer på http://giflybike.com/

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!