Scalmalloy® är Airbus Gruppens andra-generations aluminium-magnesium-skand­ium­legering (AlMgSc). Den utvecklades för strängpressade profiler med krav på hög eller mycket hög hållfasthet och erbjuder exceptionell hög utmattningshållfasthet och samma positiva tillverkningsegenskaper som för AlMgSc-plåt.

Airbus Gruppens fortsatta arbete med AlMgSc-legeringar har resulterat i utveckl­ingen av denna nya generations Scalm­alloy®, vilken erbjuder ett material som är hållfasthets- och densitetsanpassad, med mycket goda utmattningsegenskaper. Det största profiltvärsnittet för delar av Scalm­alloy® beror på götstorlek, med diametrar på upp till 450 mm. Scalmalloy® ger robusta lösningar för användning av aluminiumlegeringar vid krav på hög hållfasthet och stort korrosionsmotstånd – robust tillverkning och lågkostnadsproduktion. Dessutom har det den högsta mikrostrukturella materialstabilit­eten för ”låga CO2-avtryck”.

Denna unika kombination gör ­materialet särskilt intressant för högpresterande användningar inom robotik, bil- och rymdindustrin. Tillsammans med designfriheten erhållen genom metallisk 3D-tryckning, kan produkterna också ha funktionsnivåer som tidigare var ouppnåbara. Används i komponenter för transport, försvar, rymd- och fritidsprodukter.
Jämfört med alla andra aluminiumlegeringar för rymdanvändning erbjuder AlMgSc en unik högnivå på korrosionsmotståndet, vilket tillåter materialets användning utan ­plätering och att förenkla omvandlingen från sexvärt krom (Cr6+-föreningar).

AlMgSc-legeringar uppvisar utomordentlig svetsbarhet både för laser och FSW, och drar nytta av processernas stabilitet och svetsens utmärkta egenskaper.

Scalmalloy® tillverkas och marknadsförs med ensamrätt av APWorks, för att göra rymdkvaliteterna möjliga inom andra industrier.

info@apworks.de

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!