På de senaste generationernas flygplan är flygplanskropp, vingar, klaffar och den horisontala/vertikala stjärtfenan tillverkade i CFRP-aluminiumtravar. Vid montering av flygplanet borras ett stort antal hål inklusive försänkningar för nitar. I de flesta fall används ADU-borrmaskiner för detta. Noggrannheten på håldiametern är avgörande vid denna typ av borrning. Hålet måste ha exakt samma dimension i båda materialen. Borrningen görs alltid från utsidan mot in-
sidan – hålingång och försänkning görs i CFRP och hålutgången i aluminium.

Tidigare användes minimalsmörjning (MQL) vid detta bearbetningssteg. Efter bearbetningen måste detaljerna demonter-as, rengöras och monteras igen. Dessutom gjordes bearbetningen i flera steg. Olika verktyg användes för borrning, brotschning till slutgiltig diameter och försänkning. Hela processen blev därför väldigt tidsödande, dyr och önskad dimension var ofta inte pålitlig. Till exempel, hålet och försänkningen var inte koncentriska.

För att optimera denna process har MAPAL utvecklat en stegborr för torrbearbetning. Den speciella geometrin på borren garanterar att värmen från bearbetningen inte överförs till detaljen. Resultat av detta är att MQL kan tas bort och varken detaljen eller miljön i verkstaden blir nedsmutsad med kylmedel.

De två skäreggarna av hårdmetall kombinerar egenskaperna från bearbetning av aluminium och CFRP. Den har också dubbel spetsvinkel, detta garanterar bra centrering och minimalt med gradbildning i utgången på hålet. Säker spåntransport garanteras med hjälp av specialdesignade spånkanaler. Delaminering och fiberurflisning förhindras vid försänkningen i CFRP. MAPAL åstadkommer detta med en spånvinkeländring på försänkningssteget. Eftersom CFRP är ett mycket abrasivt material är borren diamantbelagd.

Detta ger åtta gånger längre livslängd jämfört med en obelagd borr.

Den nya stegborren för torrbearbetning av CFRP aluminiumtravar har används med stor framgång hos ett flertal kunder. Skärdata som man använt är 5 000 rpm och matning 0,1 mm/varv. Borren är inte bara imponerande p.g.a. sin processäkerhet, livslängd och bearbetningsresultat, utan även av den stabila borrprocessen. Borren finns i diameterområdet ø4,1 - 11,11 med associerad försänkning.

CFRP = Carbon Fiber Reinforced Plastic = kolfiberarmerad plast

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!