Utfasningsutredningen som är överlämnad till regeringen föreslår bland annat att förbränningsmotorn ska fasa ut i den europeiska nybilsförsäljningen senast 2035. Fossila drivmedel ska vara utfasade senast 2040. Utredningen menar att en snabb elektrifiering är avgörande för omställningen av transportsektorn och att biodrivmedel, både flytande och gasformiga, är begränsade resurser.

Energigas Sverige är kritiska till utredningen och menar att man måste jämföra äpplen och päron.

– Vi är eniga med utredningen om att fossila drivmedel ska bort. Vi har inte hunnit läsa hela utredningen, men det finns en hel del formuleringar som behöver förtydligas. Bland annat bör klimatprestandan inte bara beräknas på vad som släpps ut ur avgasröret, utan ett bredare synsätt behövs. En förbränningsmotor som drivs av biogas har exempelvis mycket bra klimatprestanda. Nollutsläpp är jättebra, men om elen har producerats från fossila bränslen kan den ha gett upphov till stora klimatutsläpp i tidigare led. Det gäller att räkna rätt och inte jämföra äpplen och päron, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Läs mer på https://www.energigas.se/om-oss/nyheter-och-press/nyheter/utfasningsutredningen-har-for-snavt-fokus/

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!