Intresserad av magnesium? I denna översikt delar experter med sig av sina tankar om magnesiums utsikter för 2018 och därefter. Det har inte varit något speciellt intressant år för magnesium, men den har haft en stabil marknad under 2017.

För att ta fram vad som har hänt under året och vad som kommer att ske under 2018, kontaktades E. Lee Bray, specialist på magnesium hos US Geological Survey mineral commodity. Eftersom Bray inte ger investeringsråd eller gör formella kvantitativa prognoser om marknaden kan han ändå ge några värdefulla inblickar i magnesiumvärlden.

Stora tillgångar – hög efterfrågedynamik

Om man ser framåt på vad som kan hända inom magnesiumområdet menar Bray att det kommer att ske i termer av leverans- och efterfrågedynamik.

”Tillförseln av magnesium kommer att bli stark. Det blir kanske neddragningar av viss kapacitet i Kina för verk med Pidgeonprocessen, men detta kommer att uppvägas av produktionen vid verket Qinghai Salt Lake,” säger han. Generellt spår han inte någon stor nettoförändring i produktionen, så länge som Qinghai Salt Lake kan uppehålla produktionen.

”Vad beträffar efterfrågan förväntar jag mig ytterligare ökningar av magnesium för pressgjutning inom fordonsindustrin,” säger Bray.

Han förväntar sig att den globala aluminiumproduktionen ska öka gradvis, vilket orsakar en ökning av magnesiumkonsumtionen, eftersom mycket av metallen används i aluminiumlegeringar. ”Konsumtionen inom aluminiumindustrin kommer att gå rakt mot vad det har varit tidigare år,” säger han.

Under tiden kommer titankonsumtionen till största delen att fokuseras på Ryssland, Kazakhstan och Ukraina. ”Mest magnesium kommer att konsumeras av titanindustrin i dessa tre länder, eftersom de har en stor titankapacitet,” tillägger Bray. Han noterar också att han inte tror att titansvampkapaciteten i USA kommer att  återstartas nästa år.

Enligt undersökningsföretaget Roskill förväntas den globala tillväxten på magnesiummarknaden i medeltal bli 3,4% per år, och uppnå nästan 1,2 Mton per år till 2020. Man förväntar sig att aluminiumlegeringar och pressgjutning ska bli de snabbast växande marknaderna med ca 4% per år vardera.

Det finns fyra företag som kan få igång magnesiumgruvor före 2020, säger Roskill. De är: Qinghai Salt Lake (Kina), Alliance Magnesium (Kanada), Latrobe Magnesium (ASX:LMG) (Australien) och SilMag (Norge).

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!