Iittalas serie Vitriini, formgiven av Anu Penttinen, har erhållit det prestigefyllda priset iF design. Vitriini lanserades 2010 och blev på kort tid väldigt populär. Anu Penttinen har i Vitriini formgivit en serie som genom sitt tydliga formspråk och personliga användande vunnit många konsumenters hjärta.

De små askarna är formgivna i glas, trä och aluminium. Färgerna är många och tilltalande. För Anu Penttinen är glas ett välbekant material. Hon har en glashytta i Nuutajärvi där hon laborerar fritt.
Penttinen säger att hennes designprocess alltid tar sin utgångspunkt i klara färger och rena linjer. Detta är drag som är verkligt tydliga i Vitriini.
Iittalas business director Päivi Paltola-Pekkola är nöjd med utmärkelsen:
”Denna utmärkelse visar att Iittala är ett varumärke som tydligt driver vidare sin långa tradition av god och stark design. Sedan Alvar Aaltos och Kaj Francks dagar har Iittala fått internationellt erkännande för sin formgivning. Iittala har ständigt strävat efter att introducera unga designer med innovativa produkter för dagligt bruk. Det är upplyftande att se hur Iittalas nytänkande och design fortfarande drar till sig internationell uppmärksamhet.”
iF design awards från iF Forum design är en av värld­ens mest prestigefyllda utmärkelser inom design. 2011 utgavs priset för 58:e gången. Juryn tog ställning till följande kriterier: kvalitet, utförande, val av material och innovationsgrad. Vidare gör man sin bedömning baserad på funktionalitet, miljömedvetenhet, ergonomi, säkerhet och universellt formspråk.
Samtliga deltagare i 2011 års iFaward kommer att ställas ut på iF Design Exhibition i samband med CeBIT 2012 i Hannover i mars samt vid iF Design Exhibition i Hamburg och Hainan.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!