Pressverksamheten startas upp igen för att möta en kraftigt ökad efterfrågan på aluminiumprofiler

Den tidigare nedlagda aluminiumpressen i småländska Sjunnen får nytt liv. P2, förkortning för Press 2, kommer återigen att vara i drift framåt hösten och därmed öka Hydro Extrusion Sveriges kapacitet för aluminiumprofiler producerade på delvis återvunnet aluminium med ca 20%. Beslutet bygger främst på en kraftigt ökad efterfrågan på aluminiumprofiler inom i stort sett alla branscher för Hydro Extrusions.

Omstart och omsmältning
I takt med att världen har öppnat upp i spåren av Covid-19 har efterfrågan på högkvalitativa och hållbara aluminiumprofiler ökat. För att möta marknadens behov har Hydro Extrusions Sverige beslutat att starta upp den nedlagda aluminiumpressen i Sjunnen, strax utanför Vetlanda. Verksamheten kommer att vara igång från och med hösten 2021. Tillskottet av ytterligare en press gör att Hydro Extrusions Sverige ökar sin kapacitet med ca 20%. I Sjunnen ligger även Hydro Extrusions omsmältverk där aluminiumskrot smälts om till aluminiumgöt som blir till nya aluminiumprofiler i Hydros olika anläggningar. Aluminium från omsmältverket består till upp mot 90% återvunnet material, både från interna processer och slutprodukter. Hydro har tydliga visioner för framtiden med lägre utsläpp av växthusgaser och en ökad återvinning av aluminium. Satsningen på verksamheten i Sjunnen är ett led i detta hållbarhetstänk. Genom att ta emot mer tredjepartsskrot från marknaden minskar det globala utsläppet av koldioxid.

”Kapacitetsökningen gör att vi kan accelerera vår strategi att erbjuda hållbart aluminium till den lokala marknaden, öka volymerna och korta ledtiderna ytterligare. Satsningen i Sjunnen är en viktig satsning för Hydros kunder och för den lokala regionen”.

Jonas Bjuhr, VD Hydro Extrusions

Aluminium är framtidens material och ger företag nya möjligheter i allt från design till återvinning. Att vi nu kan starta upp P2 är ett kvitto på att aluminium har en viktig roll i den gröna omställningen och att våra produkter verkligen gör skillnad. Med större kapacitet kan vi korta ledtiderna ytterligare och samtidigt möta en kraftigt ökad efterfrågan och detta är ett viktigt steg som ligger helt linje med vår tillväxtstrategi, som över tid kommer att leda till fler arbetstillfällen, säger Jonas Bjuhr, VD på Hydro Extrusions Sverige.

I samband med att P2 sätts i drift i Sjunnen omorganiserar Hydro Extrusions avdelningen Profilverktyg. Samtliga medarbetare kommer att erbjudas nya tjänster vid anläggningen i Sjunnen och inom Hydro Extrusions verksamhet i och omkring Vetlanda.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!