Hydro har lanserat två nya aluminiumprodukter med låga koldioxidutsläpp, vilka har utvecklats för att hjälpa företagets kunder att nå sina bärkraftiga mål, och möta efterfrågan från klimatmedvetna användare. De nya produkterna kommer att certifieras var och en av DNV GL, ett världsledande certifieringsorgan.

De nya produkterna är:

  • Hydro 4.0: Aluminium baserat på vattenkraft, med ett maximalt innehåll av CO2 på 4,0 kg per kg aluminium
  • Hydro 75R: Aluminium som garanterat innehåller minst 75% återvunnet skrot

Klimatstrategi omsatt till produkter

– Vi är stolta över vår branschledande klimatstrategi, som har resulterat i produktion av aluminium med den lägsta energiförbrukningen och de lägsta utsläppen i världen. Vårt mål är att bli koldioxidneutralt i ett livsloppsperspektiv innan 2020. Eftersom vi kontrollerar alla delar av aluminiumproduktionen själva, kan vi nu ta nästa steg genom att lansera certifierade, bärkraftiga aluminiumprodukter, säger Hydros koncernchef Svein Richard Brandtzæg.

Sedan 2013 har Hydro arbetat längs tre riktningar för att minska miljöpåverkan och maximera fördelarna med sin metall: skära ner utsläppen i den egna produktionen leverera aluminiumprodukter och -lösningar som gör att kunderna kan nå sina utsläppsmål öka företagets marknadsandel på återvinningsmarknaden.

– Vi jobbar redan tätt med våra kunder för att uppnå CO2-reduktioner genom användning av vår metall, t.ex genom att erbjuda aluminiumlösningar för lättare och mer  bränsleeffektiva bilar. Med certifikaten kan man erbjuda kunderna nya verktyg som kan hjälpa till att uppfylla egna ambitiösa klimatstrategier, och tillsammans kan man jobba för en framtid med låga utsläpp i industrin generellt.

Utgångspunkt för certifiering: ”Allt inkluderat”

Som världens enda globala, integrerade aluminiumföretag kan Hydro erbjuda sina kunder ett ”all-in” certifikat för aluminiumprodukten 4.0, dvs med allt inkluderat. Primäraluminium är certifierat enligt ISO 14064, som täcker alla koldioxidutsläpp från utvinning av bauxit och raffinering av aluminiumoxid till produktion av aluminium i elektrolys och gjutning.

Tillsammans med den parallella produkten 75R, som innehåller återvunnen metall, visar Hydro sin vilja att föra tillbaka skrot till kretsloppet så att det kan användas om och om igen med lågt kolavtryck.

– Målet är att säkra största möjliga bärkraft för en metall som ger minskade koldioxidutsläpp i användningsfasen, och som kan återanvändas i det oändliga med bara 5% av den utsprungliga energiförbrukningen. De två nya produkterna är ett svar på de krav branschen står inför när det gäller hållbarhet, och som sörjer för att vi uppfyller den globala efterfrågan på aluminium med metall som är tillverkad med lägsta möjliga koldioxidpåverkan, och att vi är där för att föra det tillbaka till kretsloppet, säger Aasheim.

Hållbarhet som tillväxtmöjlighet

Aasheim säger att återvunnet aluminium och aluminium med låga koldioxidutsläpp är två väsentliga grundelement i en bredare strategisk förståelse av den globala marknaden för Hydro. Folk vill i allt högre grad köpa aluminium med lågt koldioxidutsläpp, eller använda mer, återvunnet aluminium. Med lanseringen av dessa nya produkter möter Hydro det ökande kravet på hållbara lösningar.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!