Det norska aluminiumföretaget Norsk Hydro ASA har den 26 februari lagt ett bindande bud på att överta Rio Tintos 100% ägarandel i det isländska aluminiumverket ISAL. Budet omfattar också den nederländska anodanläggningen Aluchemie och den svenska aluminiumfluoridfabriken Alufluor.

– Budet visar att vi har stor tro på aluminium, som är den metall i världen som har den största efterfrågetillväxten. Vi menar att det är avgörande att vi är på plats genom hela värdekedjan för att skapa värden baserade på aluminiums tillväxt och främja en bärkraftig praxis i vår globala verksamhet, säger Hydros koncernchef Svein Richard Brandtzæg.

Hydro ser möjliga synergieffekter genom teknologiska förbättringar, optimering av anodportföljen och logistiken. Det isländska verket använder samma teknologiplattform som Hydros aluminiumverk på Husnes, där Hydro nyligen tog ett investeringsbeslut om att återöppna och uppgradera verkets andra elektrolyslinje.

– Vi ser en stor potential i att utväxla kompetens och teknologidelar mellan våra aluminiumverk. Vi har nu startat en teknologipilot i Norge som har som mål att bli världens mest energieffektiva och klimatvänliga produktionsanläggning för aluminium. Flera av delarna i den nya teknologin kommer att anpassas och användas i våra befintliga aluminiumverk. Som en del av Hydro, kommer också ISAL att dra nytta av denna teknologi och kompetens, säger Hilde Merete Aasheim, chef för Hydros affärsområde Primärmetall.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!