Nu påbörjas arbetet att förse Hydros fabriker i Vetlanda, Sjunnen och Finspång med solpaneler och batterilagring. Målet är att slutföra installationen av solpaneler på tak och batterilagring under kvartal fyra i år och de markmonterade solpanelerna planeras att färdigställas under nästa år.

Projektet Greener Sweden initierades av Hydro under 2022. Det är ett ambitiöst energiprojekt uppdelat i flera faser. På lång sikt är målet att övergå till 100 procent lokalt producerad förnybar energi i Vetlanda, Sjunnen och Finspång. Slutmålet är att minska koldioxidutsläpp från fabrikerna till noll, vilket bidrar till mer hållbara, lokala samhällen runt våra produktionsenheter. Planen är att minska den totala elförbrukningen och samtidigt internt producera mer förnybar energi.

” Det är fantastiskt att se att Greener Sweden går från idé till handling. Den globala klimatförändringen blir alltmer påtaglig och det har aldrig varit ett alternativ för Hydro att passivt se på. Vi vill gå i täten när det gäller att påverka klimatförändringar och fortsätta tillverka aluminiumprofiler som gör en positiv skillnad för våra kunder och anställda. Det är kärnan i Greener Sweden-projektet,” säger Jonas Bjuhr, VD Hydro Extrusions Sverige.

Solpaneler, batterilagring och energieffektivitet
Den första fasen, genomförd av Hydros förnybara energibolag Hydro Rein, inkluderar solpaneler monterade på tak och mark, samt batterilagringssystem. Detta kommer att komplettera Hydros befintliga lokala vattenkraftverk i Sjunnen. Den tekniska lösningen innefattar 2,2 MWp solceller monterade på tak, cirka 1,8 MWp solceller monterade på mark och två batterilagringslösningar med en total kapacitet av 4,5 MW.

Nästa fas av projektet kommer att äga rum efter 2025 och kan inkludera vindkraft, vätgasproduktion och övergång till bränsle baserat på vätgas som producerats från förnybar energi.

” Hydro Extrusion Sverige går i täten med tydliga åtgärder. Det betyder mycket att de sätter långsiktiga mål samtidigt som de utnyttjar befintlig potential inom energieffektivitet och lokalt producerad förnybar energi. Det påverkar inte bara fabrikernas koldioxidavtryck, utan visar vägen för hela branschen. Vi behöver en blandning av alla energilösningar för att nå våra klimatmål” säger Marianne Wergeland Jenssen, Head of Energy Solutions, Hydro Rein.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!