9 december markerade Hydro Holmestrand att fabriken har drivit vidareförädling av aluminium i 100 år. Verksamheten har sedan starten varit en pionjär inom teknologi och produktutveckling, och satsar i dag för fullt på återvinning av aluminium som framtidens metall.

Medan fabriken först stod för ett litet norskt exportäventyr med fiskkonservburkar tillverkade av aluminium, är det i dag först och främst satsningen på metallåteranvändning som sedan 1990-talet varit en viktig del av grunden för verksamhetens framgång.

– Hydro Holmestrand är ett stycke norsk industrihistoria. Medan både politiker och andra i decennier efter decennier har pratat om behovet av mer vidareförädling av norska naturresurser i Norge, har Hydro Holme-strand gjort precis detta; förädlat aluminium, skapat nya produkter, videreutvecklat, förnyat, och förbättrat, säger Svein Richard Brandtzæg, koncernchef i Hydro.

Sedan starten har verksamheten varit central för forskning och utveckling av aluminiumprodukter i Norge. I dag är målet att utveckla och säkra Hydro Holmestrands position som Europas ledande valsverk baserat på återanvänt aluminium. Det är först och främst användningen och återanvändningen av produkter som gör aluminium till ett ”grönt” material, och anläggningen producerar ca 90 000 ton valsade produkter baserade på återanvänt aluminium per år.

– När många i dag pratar om ”det gröna skiftet”, har vi redan varit där många år. Men vi stoppar inte där, vi fortsätter, tar ständigt nya steg. Vi är överbevisade i tron på aluminium som framtidens metall. Och vi är trygga på att kompetensen som har byggts upp i Holmestrand genom 100 år kommer att bidra till att stärka både företaget, arbetsplatserna och lokalsamhället som vi är en del av, säger fabrikschef Anneli Nesteng.

Hon har under jubileumsåret fått ansvaret att leda Hydro Holmestrand och de 400 anställda vidare, genom ”det gröna skiftet” på vägen mot nya 100 år.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!