Det Stockholmsbaserade designvarumärket Hem lanserar ett hyllsystem i aluminium som baseras på strängpressade aluminiumprofiler tillverkade av Hydro RESTORE och designade enligt hållbarhetsprinciperna för Hydro EcoDesign.

Den italienska designstudion Formafantasma, ledd av Andrea Trimarchi och Simone Farresin, designade det unika systemet för Hem, ett oberoende designvarumärke och plattform för progressivt tänkande.

Det flexibla hyllsystemet riktar sig till butiker, bostäder och kontorsmiljöer. Dess främsta försäljningsargument, förutom dess speciella design, är:

  • Enkel montering
  • Slitstark yta
  • Robust konstruktion
  • Justerbar fotlösning/väggfästlösning

Återvunnet aluminium och Hydro EcoDesign

Projektsamarbetet mellan de tre företagen innefattade principer från Hydro EcoDesign, ett koncept som kombinerar teknisk excellens med kreativ design för att förbättra en produkts funktionalitet, såväl som dess sociala och miljömässiga fotavtryck.

Hyllan är tillverkad med Hydro RESTORE, återvunnet aluminium som består av aluminiumskrot i form av processkrot och konsumentskrot. Processkrotet kommer från tillverkningsprocessen som smälts ner, gjuts om till nya göt och sedan återförs till strängpressningsprocessen.

Konsumentskrotet har redan levt ett helt ”liv”, till exempel som en fönsterram eller cykelram. Det har därför ett mycket lågt koldioxidavtryck.

Hydro är helt transparent med andelen process- och konsumentskrot i Hydro RESTORE, som levereras med en miljöproduktdeklaration som anger dess innehåll och koldioxidavtryck.

”Den största delen av kostnaden för en produkt och dess miljöpåverkan sker tidigt i designprocessen, redan på ritbordet. Det är här den cirkulära ekonomin börjar och det är här Hydro EcoDesign har en roll att spela”, säger Jonas Bjuhr, VD på Hydro Extrusions Sweden.

”Många produkter kan inte återvinnas på grund av hur de är designade och producerade. Det är antingen omöjligt att ta isär dem eller helt enkelt för dyrt. Vi måste producera saker som lever längre, kan återvinnas eller återanvändas i slutet av produktens livscykel. T Shelf från Hem och Formafantasma är ett bra exempel på en produkt gjord för cirkuläritet.”

Funktionell design med aluminiumprofiler från Hydro i Sverige

Hems system är baserat på strängpressade aluminiumprofiler tillverkade av Hydro i Sverige.

En av profilerna fungerar som skiva och en annan som sidovägg eller skiljevägg. Den så kallade T-profilskivan ger strukturell styrka till hyllan, vilket möjliggör en minimal design utan bakvägg eller liknande förstärkning. Detta gör också att hyllorna kan kapas i olika längder för att erbjuda flera sektioner.

De tre hålen på profilernas ändar används för att fästa hyllan i mellanväggarna. T-profilen och anslutningarna ska också stabilisera hela enheten, vilket gör tvärstag eller ryggpaneler onödiga.

Den andra profilen, som används som mellanvägg, har designats med en funktion som döljer skruvarna som sammankopplar skivorna.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!