Den statsägda aluminiumproducenten Aluminium Corporation of China Ltd (Chalco) har släppt sin årsrapport för budgetåret 2016. Året gav en fördubbling av resultatet delvis beroende på en återstuds av aluminiumpriserna och en sänkning av produktionskostnaderna.

Chalco redovisade en nettovinst på 58,5 MUSD, vilket var en tydlig förbättring jämfört med 2015 på 21,6 MUSD.

”Vinstökningen beror i huvudsak på kraftreformer och bättre effektivitet, vilket gav lägre tillverkningskostnader för aluminiumoxid och elektrolys med 12% respektive 17% ,” säger företaget i ett uttalande.

”På den internationella marknaden ökade efterfrågan under 2016, där volymvaror som helhet visade en gynnsam trend och priserna på icke-järnmetaller studsade tillbaka från låga noteringar i början på året,” förklarar Chalcos ordförande Yu Dehui.

”Den inhemska marknaden påverkades av den traditionella lågsäsongen med ­helgdag­ar och festivaler och andra faktorer, där det kommande aluminiumpriset visade en långsam trend och fluktuerade en del i början av året; medan under samma period, de inhemska priserna för spotaluminium var stabila, tack vare flexibel produktion, vilket i viss mån stöttade priset på framtida aluminium. Efter vårfestivalen studsade det inhemska alumini­umpriset snabbt efter en lätt sänkning, vilket var i slående kontrast till prisraset efter vårfestivalen tidigare år,” fortsatte han.

Ser man framåt så meddelade företaget en investering på upp till 102 MUSD på ett 566 MUSD joint venture för tillverkning av lätt­metaller i Guizhou-provinsen i sydvästra Kina.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!