Vader Systems (Vader), en uppfinnare och utvecklare av maskiner för 3D-tryckning av flytande metaller, har sålt en Mk1 3D-maskin till Becker CAD-CAM-CAST (Becker), en primärleverantör av tekniska bilkomponenter av aluminium.

Vaders patenterade MagnetoJet-teknologi med smält metalltråd och elektromagnetisk drivning är lämplig för tillverkning av enstycks metallkomponenter. Precisionsdroppar av smält aluminium skapas i maskinen och sprutas ut med en mycket hög hastighet på ett underlag. Metoden ger minskade tillverkningskostnader jämfört med pulverprocesser. Vaders mycket kostnadseffektiva teknologi kommer att göra 3D-tryckningen till en prisöver-komlig process för en expanderande marknad. Den flytande metallprocessen ger också ett säkare resultat och en förenklad materialförsörjning.

MagnetoJet-teknologin använder standardaluminiumtråd t.ex AlSi5, vilket ger Mk1-processen en tiofaldig sänkning av materialkostnaderna; Metoden ger också en tät komponent utan behov av efterbehandling. Man arbetar för närvarande med 4043 aluminium, medan legeringarna 6061 och 7075 samt koppar- och bronstrådar är under utveckling.

Zachary Vader (son), utvecklingschef och medgrundare i Vader Systems, och även uppfinnare av MagnetoJet, säger ”En viktig del i min vision vid utvecklingen av denna teknologi är att påverka bilindustrin. Det är spännande att ett företag av Beckers kaliber har erkänt metodens potential och väljer att integrera Mk1 i sin tillverkningsprocess.”

Scott Vader (fader), Vaders vd och medgrundare, tillägger, ”Vi är entusiastiska att vår 3D-tryckningsprocess med flytande metall kommer att användas för att höja det höga värdet som Becker redan levererar till sina kunder och vi ser fram mot ett långt och produktivt samarbete med Beckers.”

Beckers vd Michael Becker, menar ”Vaders tryckningsteknologi är en spelvändare för kostnadseffektiv, lågvolymsproduktion av aluminiumkomponenter. Det ligger i linje med vårt mål att leverera med kortare ledtider och högre prestande till våra kunder.” Becker kommer att integrera Mk1-systemet i sin tillverkningsprocess vid företagets nya Wixomverk i Michigan första kvartalet 2018, med planer på ytterligare ett system vid företagets tyska huvudkontor i slutet av 2018.

Vaders visade upp sin MagnetoJet-teknologi både i Beckers och Siemens mässmontrar vid Formnext Tradeshow i Frankfurt, i höstas.

Om Vader Systems

Vader Systems, grundades i Buffalo, New York, där man bygger metalltryckningsmaskiner för 3D-tillverkning och utvecklingsarbeten. Företagets banbrytande och skalbara MagnetoJet-teknologi använder elektromagnetiska metallstrålar av standardlegeringar för att tillverka täta metallkomponenter, snabbt och till låg kostnad för ett flertal marknadssektorer.

Läs mer på vadersystems.com

Om Becker CAD-CAM-CAST, Inc.

Becker har kärnkompetens i maskinteknik, gjutning och friformframställning av bilkomponenter av aluminium som spänner över konventionella drivlinor till proffsanvändning inom motorsport och fordon, inklusive Porsche 918.

Läs mer på beckerccc.com

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!