Aluminium Norf GmbH valde ABB för modernisering av automation och teknisk utrustning av sitt KW5 kallvalsverk i tyska Neuss.

ABB har fått två kontrakt från Aluminium Norf GmbH (Alunorf) för modernisering av kallvalsverket KW5 med ett totalt kontraktvärde på ca 2 MEuro. Båda kontrakten representerar den första delen av en komplett fyrfasmodernisering av automations- och teknisk utrustning för KW5. Genom att göra så fortsätter ABB sina nästan 20 år av samarbete inom området livstidssupport.

Det första steget omfattar en uppgradering av det befintliga automationssystemet ABB 800xA till version 5.1, liksom införandet av ett AC800 PEC styrdon för driftkontroll i ett befintligt ABB-system baserat på MP200-regulatorer från mitten på 90-talet. AC800 PEC används specifikt för krävande drift-orienterad styrning och reglering av alla typer av valsverk. Samtidigt har tillämpningsprogramvaran uppdaterats till den senaste teknologin och ett diagnostiskt system införts.

I samband med detta används en virtualiserad klient/server-arkitektur, vilken utlovar betydande besparingar i termer av använd hårdvara. Utmaningen här var den mycket korta ombyggnadstiden som gavs under systemets stilleståndstid vid årsskiftet 216/17.

Effektiv teknikstyrning

Det andra steget var att modernisera teknikstyrningssystemet samtidigt. Här ska AC800 PEC-kontrollern användas för inställnings- och tjocklekskontroll, liksom ersättning av den gamla MP200-kontrollern. Samtidigt med denna förbättring införs den senaste styrningsteknikerna, med målet att ytterligare öka effektiviteten under det att kvaliteten och systemtillgängligheten ökas. Dessutom omvandlar ABB valsstolarnas kabeldragning till en modern fjärrstyrd I/O-teknologi (S800 I/O). Funktionsprovning med simuleringsmjukvara räknar med kort ombyggnadstid och ökad projekteringssäkerhet. I det här fallet började genomförandet våren 2016 och slutförandet av arbetet gjordes i april 2017. Ombyggnaden fortsätter under flera korta planerade underhållsstopp med en shift-in strategi.

Partner under hela livscykeln

Med dessa kontrakt fortsätter ABB livstidsstödet för ett system, vilket stöd har varat i mer än 20 år liksom garantin för produktiviteten hos KW5, ett högpresterande valsverk för tillverkning av valsade halvfabrikat i nedströmsprocessen hos Hydro Aluminium Rolled Products GmbH och Novelis Deutschland GmbH, vilka verkar som ett opartiska joint venture partner till AluNorf GmbH. Av detta skäl ställer man specifika krav såsom tillgång, små produktionsstörningar under ombyggnaden och snabb taktökning till nominell kapacitet efter ombyggnaden.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!