Bharat Aluminium Company Limited (BALCO) kör nu för fullt enligt företagets vd. Man planerar att nå en årsproduktion på nästan sex miljoner ton aluminium vid sitt smältverk i Chhattisgarh, Centralindien.

– Alla enheter – smältverk, kraftförsörjning, plåtvalsverk m.fl – är nu i full drift, förklarar vd Ramesh Nair.

Som en följd av den fulla driften, förutom det faktum att verkets kraftproduktion nått 2 010 MW, är nu Balco på väg att åter uppnå verkets fulla kapacitet på sex miljoner ton aluminium.

Tillsammans med många andra i den globala aluminiumindustrin tvingades Balco stänga sin anläggning och minska kapaciteten för över ett år sedan på grund av fallande råvarupriser.
Enligt en talesperson för Balco har företaget vidtagit flera mått och steg för att minska utgift­erna och skära ner produktionskostnader för att kunna förbli konkurrenskraftig på den globala marknaden samt att konkurrera med vad många anser vara kinesiska dumpningar. Vd Nair fortsatte med att förklara att återupptag­andet av driften har betytt återanställning av mer än halva arbetsstyrkan som fick gå hem vid produktionssänkningen förra året.

Nu när verksamheten helt är i gång, står Balco för nästan 15% av den inhemska aluminiumproduktionen, tillägger han.

Tidigare förra våren meddelade Vedanta Groups ordförande Anil Agarwal omstart av ett program, som bordlades 2013, att investera 1,5 miljarder USD för att hjälpa upp produktionen till över en miljon ton per år.

Balco grundades som ett statsägt företag (företagsamhet inom offenlig sektor) 1965. Starten av aluminiumproduktionen kom nio år senare. Företaget var helt statsägd till 2001, då det överlät 51% av sin aktiestock till Sterlite Industries India Ltd. Den indiska regeringen behöll 49% av företaget.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!