AP&T, med huvudkontor i Ulricehamn, har i konkurrens med biltillverkare och underleverantörer från hela världen vunnit den prestigefyllda tävlingen Altair Enlighten Award 2017. AP&T tilldelades första pris i kategorin Enabling Technology för sin innovativa lösning för formning av höghållfast aluminium. Metoden gör det möjligt att producera lättare, säkrare och energieffektivare bilar med lägre klimatpåverkan.

För AP&T, som utvecklar och tillverkar produktionslösningar för plåtformning till den globala bilindustrin är utmärkelsen ett viktigt erkännande.

”Genom vår forskning och utveckling kring nya material och produktionsmetoder kan vi hjälpa våra kunder att ta fram allt lättare, säkrare och energieffektivare bilar. Det är en viktig del av den omställning i hållbar riktning som nu pågår inom bilindustrin. Vi är självklart glada och stolta över att vårt arbete nu uppmärksammas genom Enlighten Award”, säger AP&T:s vd Magnus Baarman.

AP&T:s vinnande bidrag består av en ”multi-purpose” produktionslinje för formning av höghållfast aluminium och är den första i sitt slag i världen. Linjen gör det möjligt att tillverka komplext formade bildelar med 30–50% lägre vikt än vad konventionella tillverkningsmetoder medger.

Altair Enlighten Award anordnas årligen och uppmärksammar viktiga innovationer som gör det möjligt att minska fordonsvikt. I juryn ingår fordonsexpertis från industri, akademi och media. Tävlingsresultaten presenterades 31 juli i samband med CAR Management Briefing Seminars i Traverse City, Michigan, USA. Bland de 29 finalisterna utsågs också FCA, Toyota och Faurecia till vinnare i respektive kategori.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!