Företaget Lindab har presenterat sin egen aluminiumplåt för bandtäckning. Materialet finns i 12 färgutföranden och är både hållbart och stilrent.

Lindab har under många år sålt och levererat aluminium, men det är först nu som företaget tar steget och lanserar sin egen aluminiumplåt för bandtäckning. Plåten är 0,8 mm tjock och består av ett hållbart och lättarbetat material.

– Vi tittar och anpassar oss efter marknaden och plåtslagaren hela tiden. Lindab jobbar med metaller, även om stål har vårt huvudfokus. Aluminium är ett material som ligger i tiden och vi är stolta över vårt val av ett genuint nordiskt material av högsta kvalitet, säger Magnus Dahlberg, produktchef på Lindab.

Plåten är mjuk, vilket gör den lättarbetad och formbar. Bl.a lämpar den sig väl när plåtslagaren stöter på svåra hinder som skorstenar och skarvar.

– Aluminium är ju ett väldigt formbart material. Beroende på legering och hårdhet kan man i princip få den exakt tillpassad beroende på användningsområde. I vår falskvalitet har vi valt ett väldigt mjukt och formbart material och därför är det enkelt att jobba med det vid komplicerade hinder.

Aluminiumplåten finns i 12 olika färgutföranden, varav ett utgörs av obehandlat aluminium. Lindab har valt PVDF som färgsystem för att få en så lång kulörbeständighet som möjligt.

– PVDF eller PVF2 är erkända färgsystem som lämpar sig väl i vårt klimat. Väder och vind tär mycket på materialen på våra breddgrader och PVDF är det färgsystem som klarar bäst av att hålla kulören år efter år.

Aluminium har ett naturligt korrosionsskydd och tål därför klimat där materialet blir utsatt för tuffare prövningar, som till exempel kustnära och marina miljöer.

Den långa garantin är ett kvitto på att Lindab litar på sitt nya material för bandtäckning. I korrosionsklass C1 till C3 är det 50 års teknisk garanti. I korrosionsklass C4 till C5 är det 40 års garanti.

– Det är ganska enkelt. Vi arbetar med nordiska verk som kan vårt klimat och vet vad som krävs för att klara våra kalla vintrar och varma somrar. Vi har ju också en lång kust i Norden och där lämpar sig det tåliga aluminiumet väldigt väl, avslutar Magnus.

Användningsområden
Lindab Aluminium för plåtslageriarbeten finns i kvaliteten PX12 AL som används till planplåtstäckning av byggnader genom band- och skivtäckning på tak, beslag samt väggbeklädnader.

Produktbeskrivning
Basmaterialet PX12 AL är en extra mjuk plåtslagerikvalitet. Plåten har praktisk taget ingen återfjädring för att täta falsar skall kunna utföras. Materialet kan maskin- och handfalsas.
Färgbeläggningen är en PVDF med mycket god glans- och kulörhållning samt ett gott korrosionsskydd. Finns även som ej lackad i blankt utförande

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!