Alcoa meddelar att man har undertecknat en gemensam överenskommelse (MOU) med den angolanska regeringen att utreda förutsättningarna för ett aluminiumsmältverk på 750 000 ton per år med elektricitet från vattenkraftverk ägda av den angolanska staten.


Enligt avtalet ska båda parter påbörja en serie förstudier för att bestämma möjligheter till genomförande av projektet. MOU ger under en 12-mån­aders period parterna rätt att förhandla om ett kraftkontrakt och samarbetsavtal. Om projektet blir verklighet kommer den första metallen från smältverket att produceras år 2020.
Angola har viktig kapacitet för att utveckla vattenkraften och man avser att använda denna kapacitet för att locka till sig energiintensiva industrier till landet. Landet har förbundit sig att lokalisera 1 300 MW pålitlig effekt för aluminiumindustrin.
”Alcoa är intresserat att genomföra projekt som sänker vårt kostnadsläge,” säger Ken Wisnoski, ordförande för Alcoas Growthgroup. ”Vi tror att Angolas regerings förslag att utnyttja vattenkraftsbaserad el har hög potential och vi är tacksamma att ha möjligheten att arbeta tillsammans med dem kring förstudierna.”

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!