En ny aluminiumlegering har tagits fram som genom ny teknologi kan användas för att göra vatten säkert att dricka, och som dessutom utskiljer vätgas för att gener­era elektricitet, meddelar amerikanska forskare.

Legeringen som består av aluminium, gall­ium, indium och tenn kan användas i en ny typ av mobil teknologi för att omvandla odrickbart vatten till dricksvatten samtid­igt som den producerar energi, säger forskare vid Purdue University.
Jerry Woodall, professor inom el- och datateknik vid Purdue, säger att denna teknologi kan användas för att ge elkraft och dricksvatten till avlägsna byar och även för militära operationer.
Genom att sänka ner legeringen i färskvatten eller saltvatten erhålls en spontan reaktion som bryter ned vatten till vätgas- och syrgasmolekyler, säger Woodall. Vätet kan sedan mata en bränslecell för att generera elektricitet och producera vatten i form av ånga som biprodukt.
Teknologin är idealisk för områden som inte är ihopbundna med kraftnät, såsom byar i Afrika och andra avlägsna områden, säger han. ”Det finns ett stort behov av denna sortens teknologi i områden som lider brist på anslutning till ett kraftnät och där dricksvatten är en bristvara.”
www.upi.com

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!