50 anställda förlorar jobbet på alumini-umgjut­eriet IAC i Vilsta, Eskilstuna. Företaget försattes i konkurs 11 november, rapporterade Sveriges Radio P4 Sörmland.

– Det här bolaget har inte gått med vinst ­sedan 2010 och vi har kämpat med att hitta olika möjligheter att få en lönsam produkt-ion i Vilsta. Vi gjorde en hel del automatiseringar och mekaniseringar för att få bukt med lönekostnaden, men om man inte visar vinst är det svårt att få lån för finansiering för investeringar. Vi tvingades inse att det inte kommer att gå och det är mycket mycket tragiskt, säger Folke Sandvik, delägare och vd, till radiokanalen.

Företaget lämnade in sin ansökan om konkurs måndagen den 7 november och försattes då i konkurs.

IAC kom vintern förra året med beskedet att man skulle flytta gjuteriverksamheten till Estland. Personalen skulle sägas upp och fabriken avvecklas. Men företaget fortsatte sin verksamhet efter att ha fått in nya order, men nu snart två år senare är konkursen ett faktum.

International Aluminium Casting, IAC, var ett legotillverkande aluminiumgjuteri som producerade gjutgods till färdiga produkt-er, men hade även skärande bearbetning, ytbehandling och montering på programmet. Företaget grundades år 1922.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!