Pepparkakor är en klassiker under julen och ICA:s receptet ger fantastiskt goda kakor med smak av kanel, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkaksdegen är mjuk och lätt att baka ut.

Ingredienser

2 1/2 dl  brun farin

3/4 dl  ljus sirap

3/4 dl  vatten

150 g  smör eller margarin

1 msk  malen kanel

1 msk  malen ingefära

1 tsk  malna kryddnejlikor

ca 6 dl  vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)

1 1/2 tsk  bikarbonat

Gör så här

Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.

Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.

Låt massan kallna utan omrörning.

Rör i bikarbonaten och mjölet.

Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Sätt ugnen på 175°C.

Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka en provkaka för att se om degen håller måttet, om kakan flyter så arbeta in lite mer mjöl i degen.

Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.

Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!