Austal USA, den amerikanska grenen av Australian shipbuilding company och försvarsleverantören Austal, meddelade i början av februari att man har döpt sitt nya fartyg till USS Tulsa (LCS 16), den 16:e aluminiumtrimaranen, littoral combat ship (LCS) (ung. kustjagare) i Independence-klassen.

Det 128 m långa fartyget, som kostat 3,5 miljarder USD, är ett krigsfartyg byggt med ett aluminiumtrimaranskrov. Aluminiumkonstruktionen gör skeppet påtagligt lättare och mer rörligt än ett stålfartyg. Enligt tillverkaren visar konstruktionen upp avancerad sjövärd­ighet, uthållighet och hastighet kombinerad med en större volym och nyttolastskapacitet, vilka krävs för 2000-talets uppdrag.

Fartyget skryter med en fart på upp till 40 knop, en 2 600 m2 operationsyta och tillräckligt med utrymme på flygdäcket för att kunna ta emot två Sikorsky MH-60R/S Seahawk helikoptrar.
Tulsa kommer att sjösättas i mars och levereras till U.S. Navy någon gång nästa år.

Independence-klassen för LCS-fartyg planeras bestå av tretton fartyg. Fem andra skepp av den klassen är under byggnad. Fartygen har en längd på 127 m, en bredd på 32,6 m och ett djupgående på 4,3 m. Fartyg­et kan ta 40 besättningsmän plus har kapacitet att hysa ytterligare 35 personer i besättningen för speciella uppdrag.

Läs mer »

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!