Utvecklingsingenjörerna på det amerikanska företaget Markforged lanserar nu en nyhet på marknaden för 3D-tryckning – Metal X.

Skrivaren fyller behovet av en högteknologisk, prisvärd 3D-skrivare som skriver ut i olika metallmateri­al. SolidEngineer lanserade Markforged på den svenska marknad­en i början av 2015 och ända sedan dess har Markforged visat upp en hög innovationstakt. ”Vi tror att våra svenska samarbetspartner kommer att ha stor glädje av Metal X framöver”, säger Björn Lindwall, VD på SolidEngineer.

På CES mässan i Las Vegas annonserade Markforged att den nya skrivaren Metal X snart skulle ut på marknaden. Skrivaren är som det låter – en 3D-skrivare som hanterar metalliska material. Metal X är den första skrivaren som skriver ut med ADAM-teknologin, dvs. Atomic Diffusion Additive Manufacturing.

”Tills i dag har 3D-metallskrivare varit synonymt med enorma investeringar, med maskiner som tog upp ett helt rum”, säger Markforgeds CEO Greg Mark. ”Men i och med introduktionen av Metal X har metallprodukter blivit mer tillgängliga än någonsin. Tillverkare har länge sökt efter ett alternativ och komplement till CNC-fräsar, och nu finns det på marknaden.”
”Den här revolutionen handlar inte bara om att trycka metalldelar – det ger också möjlighet att få fram verktyg till plasttillverkning på betydligt kortare tid”, fortsätter Greg Mark.
Metal X ger möjlighet att trycka robusta delar otroligt kostnadseffektivt, men det finns mer som skiljer ut den, t.ex har den även kapacitet att trycka former och geometrier som inte kan produceras med dagens 3D-skrivare. Detta öppnar för ännu lättare konstruktioner med avancerad inbyggd teknik.

ADAM – ett nytt sätt att tillverka populära metallprodukter
ADAM-teknologin ger möjlighet att producera exakta, robusta delar inom ett brett spektrum av konstruktionsmetaller. Detaljerna trycks skikt för skikt med ett unikt metallpulver med ett bindemedel av plast. När detaljen är klar tas plasten bort och detaljen sintras till metall. Genom att sintra hela detaljen direkt gör ADAM-teknologin att metallkristallerna utvidgas i de intillliggande skikten, vilket gör att svagheter hos skiktkonstruktioner elimineras – till skillnad från många traditionella 3D-processer.

Vid lanseringen kommer Metal X att kunna trycka t.ex rostfria stål 17-4PH och 303. Verktygsstål för gjutformar, aluminium, titan och andra metaller är under utveckling och kommer att bli tillgängliga senare i år.

Läs mer på https://markforged.com/

Prenumerera på Aluminium Scandinavia

Nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med information om forskning, nyheter och reportage från företag, mässor och konferenser m.m. - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration genom att fylla i din e-postadress nedan!